Prije nekoliko je dana na internetu se pojavio kratki video koji prikazuje govor američke državne sekretarke Hillary Clinton o problemima s kojima se SAD cijelu zadnju deceniju susreće na Bliskom istoku i centralnoj Aziji.

Snimljen prije otprilike dvije godine, u filmu je jasno prikazano kako visokopozicionirana osoba američke administracije javno priznaje da su SAD odigrale ključnu ulogu u dovođenju Bin Ladena i Al-Qaide na vlast u Afganistanu, što im se na koncu teško obilo o glavu.

Objašnjavajući kompolikovane američke odnose s vlastima u Pakistanu, Clinton podsjeća kako su upravo Amerikanci prije više od 20 godina izdašno finansirali ljude koje danas znamo kao teroriste, u namjeri da slome okupaciju Afganistana od strane Sovjetskog Saveza.

Clinton tvrdi da je ova ideja bila djelo Ronalda Reagana, koji je tada bio predsjednik SAD, koju je „blagoslovio" tada pretežno demokratski Kongres. Uspješno su regrutirali najradikalnije islamske fanatike i mudžahedine u regiji i upregnuli ih u borbu protiv Sovjeta.