Sjedinjene Američke Države i njeni partneri u NATO-u su se obvezali da zadrže oko šest hiljada vojnika na Kosovu sve dok je to potrebno kako bi se održala sigurnost i sloboda kretanja na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever, rekli su izvori RTK iz Washinghtona.

O ovome se pitanju raspravljalo i odlučeno je krajem oktobra na sastanku ministara inostranih poslova i odbrane NATO saveza.

Više puta je pomenuto od strane američkih dužnosnika da pripadnici NATO snaga na Kosovu su "ušli zajedno i izići će zajedno", te da neće biti individualnog povlačenja.

U ovoj fazi ne možemo govoriti o jednostranom povlačenju američkih snaga s Kosova, snage koja je okosnica vojne sigurnosti u okviru KFOR-a.

Međutim, dok nije izbilo nasilje na sjeveru Kosova, NATO je planirao smanjenje snaga KFOR-a još za 2.500 vojnika, ali plan je stopiran na neodređeno vrijeme.

Američka vojna prisutnost u Evropi je dio američke dugoročne strateške predanosti evropskoj sigurnosti i u ovom kontekstu se također i vidi američke vojna prisurnost na Kosovu. Kao dio ove strategije, Sjedinjene Američke Države obvezali su se na integraciju balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, što je dio jezgra i same evropske sigurnosti.