Broj krivičnih dijela izvršenih na sjeveru Kosova u 2011. manji je za oko 15 odsto nego 2010. izjavio zamjenik regionalnog komandira Policije Kosova za sjever Ergin Medić.

Medić je za mitrovačku Radioteleviziju Most rekao da su, naročito u multietničkim dijelovima, zabilježeni teški incidenti, ubistva i eskalacija protesta. On je dodao da je zabilježen veći broj krađa motornih vozila.

"U 2011. godini bilo je osam krivičnih dijela krađe, ali smo uspjeli da operativnim radom jednu grupu osoba koja se bavila kriminalnim radnjama uhapsimo", rekao je Medić.

Prema njegovim riječima, uhapšena je jedna osoba koja je učestvovala u ubistvu taksiste, u februaru 2011. u opštini Zvečan i razriješen određeni broj drugih krivičnih dijela na sjeveru Kosova.

Zabilježeno je i smanjenje saobraćajnih nezgoda. Bile su dvije nesreće sa smrtnim ishodom, jedna u Leposaviću, a druga u Zubinom Potoku.

Medić je dodao da je poseban problem nedozvoljeno parkiranje u sjevernoj Mitrovici i Zvečanu i to što policija nema specijalizovano vozilo "pauk".

"U ovoj godini naši planovi su da u saradnji sa lokalnim samoupravama rješimo neke goruće probleme. U Zubinom Potoku nam je potrebna zgrada za Policijsku stanicu, a u ostalim opštinama da razriješimo nerješena krivična dijela", naveo je on.