Uoči Nove godine, španska policija u Barseloni i Taragoni uhapsila pet hrvatskih državljanki koje su se bavile prevarama, razbojništvima i provalnim krađama.

Žrtve su im bile bogati, ali usamljeni stariji ljudi, piše hrvatski "Jutarnji list", pozivajući se na lokalne španske medije.

Članice "Balkanske ženske mafije", 34-godišnju Sabinu A. i njenu vršnjakinju Robertu B. katalonski policajci su priveli pod sumnjom da su na području Barselone počinile seriju pljački, od kojih je pet dokazano

One su sedmicama nadzirale svoje žrtve, a nakon što su proučile njihove navike, kretale su u realizaciju plana koji je počinjao glumljenjem velike zabrinutosti za žrtvino zdravlje, ali i zavođenjem naivnih starca.

Kad bi stekla povjerenje nekog starca, Sabina A. bi muškarcu predložila da odu u njegovu kuću. Ako bi procjenila da u kući ima vrijednosti pogodnih za krađu, iskoristila bi trenutak i u piće ubacila sredstvo za spavanje. Nakon toga bi pozvala saučesnicu Robertu B. kako bi obavile krađu.

Krale su, uglavnom, nakit i dragocenosti, a uhapšene su 14. decembra nakon što su pokušale da prodaju ukradeni nakit zlataru u Barseloni.

Pripadnici policije pretražili su njihov zajednički stan i našli veću količinu dragulja, lančića, ogrlica, prstenja i drugih dragocenosti.

Dvije nedelje kasnije, u gradu Taragoni, udaljenom 80 kilometara od Barselone, policija je uhapsila tri žene iz Hrvatske, takođe udružene u organizovanu provalničku grupu.

Poslije više prijava o provalama u kuće i stanove u gradu, uhapsili su 21-godišnju Miru T, 39-godišnju Draganu J. i 22-godišnju Rominu S. koja ima dvojno hrvatsko i rumunsko državljanstvo.

Lokalni policajci uočili su dvije sumnjive žene kako čekaju u kolima da im treća, koja je pajserom lomila vrata u zgradi preko puta, da signal.

Radile su tako da su nakon provaljivanja vrata dvije žene pljačkale, a treća stražarila u kolima.

Kod njih je nađen pribor za izvršenje krađe, a ustanovljeno je da su živele u Madridu, pa su se vozile do Taragone kako bi izvršile provale.

Provjerom alata, ustanovljeno je da je korišćen u više provala u Taragoni i Madridu.

Optužene su za četiri krađe, a "vozačica" je još dodatno dobila prijavu zato što nije imala vozačku dozvolu.

Za Rominom S. već je raspisana poternica u Njemačkoj, a sve uhapšene čeka podizanje optužnice. Španska policija nije pronašla vezu između ove dvije ženske bande iz Hrvatske.