Najuspješniji biznismeni na Kosovu su ujedno i najveći zvaničnici u institucijama Kosova. Pored aktivnog bavljenja politikom, koja im osigurava pozamašnu mjesečnu platu, ministri Vlade Kosova, poslanici u Parlamentu i predsjednici opština zarađuju pozamašne sume novca i od njihovih privatnih biznisa, koji su počesto i pobjednici na javnih tenderima.

Vode Kelmendi, Pacolli, Krasniqi

Bez premca na vrhu popisa ljudi koji od privatnog biznisa dobija najveća primanja je poslanik opozicione partije Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramiz Kelmendi koji je obznanio čistu dobit iz kompanije "Elkos" u iznosu više od 9.2 miliona eura.

Kelmendi bi mogao biti na drugom mjestu na popisu najbogatijih, ukoliko bi bivši predsjednik Behgjet Pacolli objavio realne dohotke od svih njegovih biznisa.

Pacolli je objavio da su njegovi prihodi 400 hiljada eura od preduzeća iz Švicarske. Takođe Pacolli je objavio da ima 60 posto akcija u Ekonomskoj Banci Kosova i osiguravajućoj kompaniji "Siguria". Iz Ekonomske banke on nije obznanio dobit, već je rekao da uzima godišnju kiriju od 144 hiljada eura.

Treći na popisu najbogatijih je poslanik iz redova Pokreta "Samoopredjeljenje", Florin Krasniqi, koji je obznanio platu iz kompanije "Triangle" u Sjedinjenim američkim država u iznosu od 700 hiljada eura i 150 hiljada dobiti od poslovanja na Kosovu.

Od ministara Thaçijeve vlade, Agim Çeku je obznanio akcije u "Hrvatskom telekomu". DOk je drugi ministar Vlade, Nenad Rašić izjavio da ima 20 posto udjela u akcijama u kompaniji "N&N Commerce" u Dobrotinu, poslovanje koje mu osigurava 3.600 eura.

Ministar ekonomskog razvoja, Besim Beqaj, dobro zarađuje od razvoja njegovog privatnog biznisa. Koledž "Cambridge" u Peći mu osigurava prihod od 18 hiljada eura.

Kompanije poslanika

Mnogi članovi Skupštine su rekli da imaju udela u akcijama u različitim kompanijama, iako su često kritizirani od strane civilnog društva da kriju svoje biznise.

Poslanik Agim Kuleta je objavio da ima 50 posto akcija u kompaniji "Fair Play" koji mu osigurava dobit u iznosu od 8.400 eura, dok druga kompanija "X Print" mu osigurava dobit od 3.600 eura.

Poslanik LDK, Bahri Thaçi je objavio prihod od privatne specijalističke ordinacije "Shpëtimi" (Spasenje) u iznosu od 12.000 eura.

Poslanik AAK, Daut Haradinaj je objavio da ima dobit iz komapnije "ERC Trade" u iznosu od 1.500 eura.

Poslanik LDK, Hashim Deshishku je rekao da ima 51% udjela u osiguravajućem društvu "Sigkos", akcije u nebankarskoj finansijskoj instituciji "Lesna" i nešto manje od 3 posto u slovenačkoj banci "NLB".

Poslanik Koalicije Novo Kosovo, Muhamet Mustafa je objavio da ima 9 posto akcija na Univerzitetu "Riinvest", dok je poslanik PDK Ramiz Lladrovci objavio dobit u iznosu od preko 31 hiljadu eura iz kompanije "Er-Com" u Prištini. Drugi poslanik iz redova ove parije, Shaip Muja je objavio da posjeduje 50 posto akcija u dermatološkoj ordinaciji "Anaderm", koja mu osigurava dobit od 5.000 eura i 49 posto akcija u drugoj kompaniji "Kosova Green Energy".

Poslanica LDK, Teuta Sahatçia je objavila 20 posto akcija u kompaniji "Idea Communication" i 25 posto akcija u kompaniji "IR-GROUP".

Poslanik "Liste Ibrahim Rugova" je objavio 50 posto akcija u "Cafe ULIKSI", dok Xhavit Haliti iz PDK je objavio da posjeduje 50 posto akcija u "DBBH Kosova Clinic Management".

Predsjednici opština biznismeni

Predjednik opštine Gnilane Qemajl Mustafa ali i pet drugih predsjednika opština na Kosovu i dalje nastavljaju da drže pozicije predsjednika opština, ali i vlasnici su privatnih komapnija, koje preko javnih tendera imaju koristi zarađujući basnoslovne sume novca, prenosi Zëri.