Irina Gudeljević, portparol EULEX-a, ocjenila je da je prošla teška godina, ali da je dalji napredak neophodan. Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEX-a, koji će definisati misiju za naredne dvije godine.

Ona u intervjuu za beogradsku „Pravdu“ tvrdi da na sjeveru Kosova rješenje mora da se pronađe mirnim putem, kako bi se vladavina prava uspostavila na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever.

“Bila je ovo teška godina. Naravno da uvijek ima mjesta za napredak, ali ja moram da istaknem činjenicu da su EULEX-ove sudije donijele preko 220 presuda, da je u toku više od 350 krivičnih istraga, a da su naši tužioci bili uključeni u preko 1.700 slučajeva. Misija je učinila značajan progres u borbi protiv krijumčarenja ljudima, konkretno u slučaju „Tisa“, u kome je sedmero ljudi osuđeno na 66 godina zatvora i 450.000 eura”, rekla je Gudeljević.

Ona napominje da rješenje mora biti postignuto mirnim putem. I da vladavina prava mora da bude implementirana na teritoriji cijelog Kosova, uključujući i sjever.

“Veoma je važno da barikade budu uklonjene što je prije moguće, i da bude obezbjeđen permanentni i bezuslovni pristup za sve, uključujući EULEX i druge međunarodne organizacije. Ponovno uspostavljanje slobodnog kretanja je apsolutni preduslov za efikasnu vladavinu prava širom Kosova”.

Portparol EULEX-a očekuje da će 2012.godina biti godina promjena.

”Trenutno je u Briselu u toku strateški pregled EULEX-a, koji će definisati misiju za naredne dvije godine. To će, vjerovatno, uključiti i određeni transfer odgovornosti na lokalne institucije. Ovaj strateški pregled će biti dostavljen zemljama članicama EU, koje će konačnu odluku donijeti početkom 2012. godine” rekla je Gudeljević.