Ukoliko se vratimo na početak godine kada je država bila u političkoj krizi, nakon aprila i izlaska na scenu potencijalnih kandidata za predsjednika, politička atmosfera se znatno poboljšala i državne institcije su po prvi put mogle da rade normalno a ne da traže izlazak iz krize. Rezultati su bili impresivni. Od otvaranja autoputa, ekonomskog rasta od 5 posto kao i usvajanje mnogih važnih zakona. Ovako je rekao američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell, koji je 2011. godinu ocjenio kao uspješnu za našu državu.

U intervjuu za RTV21, govorio je i o pitanju sjevera: "Najprije moram reći da akcijom 25. jula premijer je započeo povratak uloge države Kosovo na sjeveru i stvorio uslove za napredak. Upozorenja ilegalnih struktura o referendumu ja vidim kao očajan pokušaj da i oni mogu držati trenutnu političku situaciju neizvjesnom neko vrijeme. Referendum nema legitimitet, nije čak priznat ni od Beograda. Vidim ga samo kao očajnički napor ilegalnih struktura ka zadržavanju moći i vlasti koji su kreirali na toj teritoriji u posljednjih deset godina".

Što se tiče borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, Dell je kazao kako je važno da država pojača napore, a upitan da li je Kosovo spremno da u 2012. vidi kraj nadgledane neovisnosti, američki ambasador je rekao:

"Ukoliko sagledamo bilans u posljednjih 12 mjeseci i povećanje institucionalnih kapaciteta kako bi upravljali zemljom, misli da će doći vrijeme kada će Kosovo biti spremno. Jedno pitanje koje ostaje otovreno je kako će Kosovo tretirati manjinske zajednice...", rekao je između ostalog Dell.