U cifri od 60 hiljada nezapošljenih u prizrenskom regionu svakako da najveći procenat nezapošljenosti pripada bosnjačkoj zajednici. Ovu tvrdnju mogu potkrepiti argumentima i i statističkim podacima iz regionalnog instituta za zapošljenje - Biroa za zapošljenje - kaže se u autorskom tekstu kojeg je poslanik Hamza Balje poslao na adresu našeg portala.
Izneću neke komparativne parametre o podređenoj ulozi bošnjačke i goranske zajednice u opštinama Prizren, Dragaš, Peć i Istok. Ekonomske podređenosti bošnjačke i goranske zajednice, zbog neobjašnjivog ignorisanja formiranja opština, čime je nanijeta ogromna nepravda na socio-ekonomskom planu zbog razno-raznih propusta na političkoj sceni, koji se ogledaju u sljedećem:

Vlast preko lokalne samouprave, koja je trebalo da donese blagostanje po novoformiranim opštinama jedino nije približena građanima bošnjačke i goranske zajednice, koja je na nivou Kosova ubjedljivo iza srpske - po najnovijim, nezvaničnim saznanjima iz zavoda za statistiku, a u opštinama, Prizren, Dragaš, Peć i istok ubjedljivo najveća nevećinska zajednica. Bošnjacka i goranska zajednica na primjer nisu imali tu privilegiju da se nađu među osam novoformiranih opština po Ahtisaarijevom planu o decentralizaciji. Pet opštine srpskoj zajednici, jedna turskoj i dvije albanskoj.

Zbog neuspješnog procesa decentralizacije naša zajednica je ostala bez zapošljenja svojih kadrova - u Župi, Podgori, Gori i Vitomirici, najmanje 200-300 zapošljenih u administraciji nove opštine, ili za šest  godina, to je najmanje pet miliona eura izgubljenih ličnih primanja. Nepovratnih grantova iz vladinog budžeta - godišnje po opštini odprilike od oko 140 do 250 hiljada eura, ili 840 hiljada do milion eura za šest godina, a za tri opštine do tri miliona eura.

Veliki broj NVO Župe, Podgore, Gore i Vitomirice ostali su bez šanse da kandiduju svoje projekte pred organima svojih opština, a opštine pred organima centralne vlasti  Republike Kosova i međunarodnim donatorskim organizacijama - bilo vladinim ili nevladinum, ambasadama i konzulatima, što je dovelo do prekida investicionog fonda u našim krajevima, pa bih napomenuo približnu cifru od blizu 10 miliona eura izgubljenih ovakvim pasivnim djelovanjem. Sa izgubljenim za duži period ravnomjernog razvoja, urbanizacije i podizanja kvaliteta života suburbanih i ruralnih naselja.

Bez podizanja vrijednosti objekata i zemljišta u sadašnjim prigradskim i seoskim područjima, zbog zakašnjenja sa izgradnjom infrastrukture i turističko-ugostiteljskih sadržaja. Bez približavanja ruralnim fondovima i grantovima razvijenih država.

Bez prava da Župa, Podgor, Gora i Vitomirica mogu dobiti povoljne kredite za javne radove i kapitalne investicije. Bez zaokruživanja turističkiih i infrastrukturnih potencijala, čime bi se otvorile potpuno nove mogućnosti razvoja, sa velikim interesom građana da poboljšaju svoj kvalitet života. Iskorišćavanjem ovog potencijala uz podršku lokalnog faktora kao i podrske sa centralnog nivoa Republike Kosova a i od strane međunarodnog faktora, ovi potencijali donosili bi profit sa mnogim pozitivnim implikacijama po razvoj ekonomije na Kosovu. Time bi najveća nezapošlenost Bošnjaka na Kosovu, bila daleka prošlost.

Pozdrav svima koji prate ovaj portal i neka je svima srećna Nova 2012. godina uz bolje sutra, mir i toleranciju - bilo u zemlji ili dijaspori.

Moja poruka za 2012. bi bila - Jedinstvo u našoj zajednici je jedini spas, a i poštivanje prava i vrijednosti svih ljudi bili oni bijeli, žuti ili crni, bogati ili siromašni, ... i malo lokalistički - bili oni Bošnjaci ili Gorani. Bog je stvorio ljude različitima da bi se bolje upoznavali i zbližavali a ne da bi dizali brane među sobom, i vrijeđali jedne druge, jer đavo je odnio šalu a i svakako đavo će uvijek doći po svoje...! A mi se nesmijemo igrati đavolom, nego sljediti božji put i nesmemo ostaviti iza sebe dvije stvari, koje nemaju alternativu: SABUR I ZNANJE
                                                                                             
Poslanik Hamza Balje