Ambasador Francuske na Kosovu Jean-Francois Fitou izjavio je da će 2012. godine biti okončana nadgledana nezavisnost Kosova. Fitou je ocijenio da su se tokom 2011. godine dogodila tri pozitivna događaja, značajna za državu Kosovo.

To su, prema njemu, ugovorni odnosi Kosova sa EU, međunarodna podrška da se okonča nadgledana nezavisnost i ostvarivanje sporazuma o slobodi kretanja sa Srbijom.

"Godina 2012. će Kosovu omogućiti da bude suvereno, bez nadgledane nezavisnosti. To je motiv za ponos koji zahtjeva mnogo rada. Treba da budete pažljivi i svesni da će međunarodni predstavnici koji su na Kosovu da vam pomognu, da vas podrže da postignete taj rezultat", rekao je ambasador Francuske.

On je odbacio svaku mogućnost da Srbija promijeni granice Kosova. Ambasador je rekao da je Francuska priznala Kosovo u granicama koje je imalo kada je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

On je ocijenio da je vlada Kosova postigla napredak na putu evropskih integracija, ali treba još mnogo raditi.

Fitou je kazao da su Francuska i drugi prijatelji Kosova, lobirali da se ritam priznanja Kosova ubrza, što je prema njegovoj ocijeni uspješno ostvareno. To, prema njemu, još jačim ritmom treba nastaviti iduće godine.