Predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je da će 2012. godine predložiti rješenje za Kosovo koje neće ugroziti interese Srbije ni kosovskih Albanaca, ali novinarima nije izneo detalje, rekavši da će sa rješenjem izaći pred javnost i parlament kada procjeni da će biti djelotvorno.

Tadić je naveo da Srbija "mora da uvidi realnost" da kosovski Albanci ne žele da žive pod krovom suverenosti Srbije, ali i da je realnost koja mora biti uzeta u obzir Ustav Srbije kao i Rezolucija 1244, koja je međunarodno obavezujuća.

Predsjednik Srbije je ponovio da Srbija ni posredno niti neposredno neće priznati Kosovo ali da neće ignorisati ni zahtjeve albanskog naroda na Kosovu.

Tadić je rekao da je Srbija pod pritiskom "onih koji traže da se odustane" od evropskih integracija ili od Kosova ali da država ne bi trebalo da odustane od svojih centralnih i legitimnih ciljeva svaki put kada je izložena pritisku.

Dodao je da bi eventualno odustajanje od tih ciljeva bio znak da je Srbija spremna da se pogađa i oko drugih svojih dijelova koji bi mogli da postanu predmet međunarodnih interesa.

Upitan da li procesu rješavanja kosovskog problema i evropskih integracija postoje uslovi koje nije saopštio javnosti, Tadić je odgovorio da od javnosti nikada ništa sakrio i da od njega nikada niko nije tražio eksplicitno priznanje Kosova.

Tadić je rekao da bi održavanje referenduma Srba na sjeveru Kosova o prihvatanju kosovskih institucija značilo produbljavanje krize, da bi to moglo da izazove međunarodnu reakciju i ugrozi sigurnost Srba koji žive južno od Ibra, prenosi RSE.

Dodao je da je njegovo odrzavanje izlišno, jer je stav Srba na sjeveru Kosova o tome poznat, ali i zbog toga što on nije u skladu sa Ustavom.