Povodom godišnjice nezavisnosti Kosova, 17. februara, pokrenuta je kampanja za globalnu proslavu i lobiranje za nastavak priznanja. Aktivnosti je smislila svetska margetinška agencija ‘Sači i Sači’.

“Slavi sa Kosovom, mladim Evropljanima”, naziv je kampanje koju je pokrenula svetska margetinška agencija ‘Sači i Sači’ povodom dve godine od proglašenja nezavisnosti.

Predstavnik agencije Dejvid Kosmin kaže kako je cilj da se raznim aktivnostima ukaže na proslavu godišnjice nezavisnosti te da se svet upozna sa Kosovom.

“Aktivnosti će biti namenjene široj javnosti, ključnim međunarodnim akterima na Kosovu, svetskim liderima, prijateljima Kosova, te kosovskoj dijaspori”, kaže Kosmin dodavši da će se na ovaj pokazati vrednosti Kosova i svet pozvati da slavi sa Kosovom.

On veruje da će ovakva kampanja imati uticaj i promeniti stav ljudi o Kosovu.

Neke aktivnosti će se moći pratiti putem Facebook-a, Twitter-a i You Tube-a, putem kojih će Kosovo pozvati ljude širom sveta da slave i šalju svoje video čestitke.

Cilj je i privući investicije

Najavljeno je da će najbolje video poruke biti emitovane na CNN, CNBC, Euronews i Eurosport. U proces ovakvog lobiranja uključene su i škole. Naime, najbolji dečiji crteži će na dan nezavisnosti biti poslati liderima zemalja koje su priznale ali i onim koje još nisu priznale nezavisnost.

Svetska marketinška agencija izraelska podružnica kompanije ‘Sači i Sači’ napravila je promotivnu kampanju u vidu spota koji se emituje na vodećim svetskim televizijama, kao što su CNN i BBC. Vrednost kampanje iznosi 5,7 miliona evra. Promotivni spot pod nazivom “Mladi Evropljani” traje 60 sekundi i promoviše Kosovo kao najmlađu evropsku državu.

Vlada Kosova smatra da se na ovaj način podržava izgradnja pozitivnog imidža Kosova u svetu i time lobira za nova priznanja. Cilj je da se privuku i investicije, jer se u spotu poručuje da je Kosovo zemlja otvorenih mogućnosti.

Kosovo je do sada priznalo 65 zemalja od 192 članice UN. Kosovski zvaničnici koriste sve međunarodne skupove kako bi bilo na zvaničnim ili neformalnim susretima lobirali i zatražili nastavak priznanja.

Ali opozicija i civilno društvo upozoravaju da ima puno problema u procesu priznanja te kritikuju vladu da ne čini dovoljno za lobiranje i predstavljanje Kosova u svetu.

U međuvremenu kosovskim institucijama stižu čestitke povodom Dana nezavisnosti. Predsednik SAD Barak Obama čestitao je predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Obama je pohvalio Kosovo zbog napretka u izgradnji demokratske, mirne i multietničke države.

“Visoko ocenjujemo naše parnerstvo i nastavićemo da vas podržavamo u vašim namerama ka evro-atlantskoj integraciji”, napisao je Obama a prenela kancelarija za medije kosovskog predsednika.

Izvor: RSE