Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pither Feith čestitao je stanovnicima Kosova Novu 2012. godinu, uz ocjenu da će to vjerovatno biti posljednja godina nadgledane nezavisnosti.

U novogodišnjoj poruci, Feith je naveo da mu je privilegija što kao međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, pomaže mladoj Republici u ključnim ranim godinama nadgledane nezavisnosti. Feith dodaje da će uz bezrezervnu podršku sponzorskih vlada, Međunarodne civilne grupe i ekspertske savjete Međunarodne civilne kancelarije, nastaviti da radi sa vladom i opštinama na izgradnji institucija moderne evropske države.

“Tokom ove četiri godine proživeo sam mnoge trenutke sreće, gledajući mladu zemlju kako kreativnošću i snagom izlazi iz mračnog desetljeća sukoba i etničkog razdora. Napredak je najočigledniji u procesu decentralizacije u kojem su formirane nove opštine sa srpskom većinom...”, navodi Feith u pisanoj poruci.
 
Međunarodni civilni predstavnik ocjenjuje da se na Kosovu danas grade nove opštinske zgrade, a u opštinama funkcionišu policijske stanice koje građane štite od kriminala i nasilja.

“Moj mandat se zasniva na Sveobuhvatnom prijedlogu za rješenje statusa, marljivo stvorenom tokom dugih pregovora koje je predvodio bivši finski predsjednik Marti Ahtisaari 2006. i 2007. godine...”.

Međutim, Feith ističe da je, prije nego što Međunarodnoj upravljačkoj grupi predloži okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova, potrebno završiti niz važnih zadataka.

“Skupština Kosova je trenutno u procesu donošenja odluka o dva zakona bitna za zaštitu jedinstvene i raznolike baštine Kosova, zakoni o zaštiti Velike Hoče i Historijskog centra Prizrena. U tom kontekstu sam zabrinut zbog toga što dok čekamo usvajanje ovih zakona možemo videti nalet novih i nekontrolisanih građevinskih aktivnosti u prelijepom centru Prizrena...”, kaže Feith.

Najvažniji zadatak koji preostaje, prema ocjeni međunarodnog civilnog predstavnika, jeste decentralizacija na sjeveru Kosova i formiranje nove opštine Severna Mitrovica kao dijela ovog procesa.
 
“Postoji potreba za većom saradnjom između sjevera i juga, ali već vidim pozitivne signale na terenu. Kosovski Srbi se sve više javljaju za vladine usluge na sjeveru, a Opštinski pripremni tim je u stanju da slobodnije realizuje kapitalne projekte kojima se popravlja kvalitet života običnih građana. Ljudi u tim sjevernim oblastima su građani Kosova, i sada je odgovornost Vlade Kosova da pokaže svoju punu posvećenost njima. Kontakti sa srpskom zajednicom moraju biti razvijeni i produbljeni – to nema alternativu. Pun suverenitet Kosova u njegovim sjevernim opštinama će se postići ne policijom i oružjem, već mudrim i plemenitim vođstvom koje razumije i poštuje mišljenja svih zajednica.

Blokade puteva, kao i prećutna politička i ekonomska podrška koja ih omogućava, neprihvatljiva su opstrukcija slobode kretanja i tužan korak unazad za Balkan, i nedostojne su regiona koji teži punom članstvu evropskoj porodici naroda..., napisao je Feith.

U novogodišnjoj poruci predstavnik Međunarodne civilne kancelarije ocjenjuje da je život na Kosovu i dalje težak za mnoge njegove građane.

“Duboko saosjećam sa svima onima koji se sa malim sredstvima bore da prežive. Preostale tegobe su u priličnoj mjeri izazvane kontinuiranim nefleksibilnim stavom Srbije u pogledu Kosova. Ta nefleksibilnost šteti kako Srbiji tako i Kosovu, i nema mjesto u modernoj Evropi. Kosovo i Srbija, sa dugom zajedničkom historijom i bliskim ekonomskim vezama, trebalo bi da sarađuju radi dobrobiti svih njihovih građana. Nerazumno je da odlično crveno vino sa juga Kosova zbog birokratskih prepreka bude spriječeno da stigne do svojeg glavnog izvoznog tržišta u Srbiji, kao i da fabrika namještaja sa sjevera bude u riziku od gubitka klijenata jer ne može da izvozi svoju robu”, ocjenjuje Feith.