Kosovsko predsjedništvo je odlučno da izmJeni Ustav radi priznanja statusa crnogorske i hrvatske zajednice na Kosovu.


Savjetnik predsjednice Ramush Tahiri u izjavi za RSE ističe da se takav prijedlog može očekivati već početkom slijedeće godine.

On navodi da su zvaničnici kosovskih institucija vlastima u Crnoj Gori, kao i predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu, obećali da će se ovo pitanje okončati.

"Ovo će se završiti, a ukoliko se u međuvremenu ne postigne rješenje, predsjednica, kao što je obećala, izmjeniće Ustav i predložiti amandman koji će direktno otići u Skupštini Kosova gdje će se usvojiti ta izmjena. Očekuje se da će se to desiti u februaru ili najdalje u martu“, kazao je Tahiri.

Inače, Skupština Kosova je nedavno usvojila i Zakon za afirmaciju manjinskih zajednica, u koji i crnogorska i hrvatska zajednica uključene kao tradicionalne zajednice na Kosovu.

I predsjednik Komisije za ustavne promjene na Kosovu Arsim Bajrami izjavio je na Kosovu postoji politička volja da crnogorska i hrvatska zajednica budu dio ustavnih promjena, te dodao da će se to desiti kada odgovarajući organi podnesu zahtjev.

"U budućnosti, kada bude bio podnet zvaničan zahtjev od strane predsedništva, Vlade ili Skupštine, mi kao komisija spremni smo da tretiramo i ustavni status crnogorske i hrvatske zajednice kako bi one, ne samo bile priznate od strane Ustava Kosova, već i predstavljene u Skupštini Kosova. U Skupštini Kosova je 20 zagarantovanih mjesta za manjinske zajednice, a unutar ovih zajednica trebaju se održati debate o pristupanju dva mjesta za crnogorsku i hrvatsku zajednicu. Među svim partijama postoji politička volja da se ovo pitanje tretira, ali kada se bude podneo zvaničan zahtjev", kazao je Bajrami.

Srpska zajednica zauzela mjesta

Postavlja se pitanje kako i koliko će mjesta dobiti crnogorska zajednica u Skupštini Kosova.

Predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu u prva dva izborna mandata u Skupštini Kosova imali su 20 rezervisanih mjesta, a svako dobijeno mjesto na izborima je dodatno mjesto. U trećem izbornom mandatu, koji predstoji, oni će imati samo zagarantovana mjesta.

Trenutno, deset mjesta u Skupštini su rezervisana za one koji zastupaju srpsku zajednicu na Kosovu, dok ostala deset pripadaju drugima - Bošnjacima, Turcima, i pripadnicima RAE zajednica.

Bajrami je poručio da se o pitanju mjesta za Crnogorce u Skupštini treba razgovarati sa političkim partijama manjinskih zajednica.

Međutim, Crnogorci na Kosovu smatraju da im po broju stanovnika Crnogoraca pripada više od jednog rezervisanog mesta, koliko je rečeno da će biti.

Slobodan Vujičić, predsednik Udruženja crnogoraca Kosova, navodi da je srpska zajednica zauzela mjesta Crnogoraca u Skupštini.

"Mi smatramo da su nam oni uzeli naša mjesta. Problem je u tome što oni neće da se odazovu okruglom stolu jer znaju da mi imamo sve činjenice u rukama, da mi postojimo i da bi to dokazali na javnim debatama. Oni bježe od toga da se javnosti otvori da priča i da se to prikaže onako kako jeste“, kazao je Vujičić.

Predsjednik Komisije za ustavne promjene, Bajrami, međutim na to kaže da je za crnogorsku zajednicu važno da ima jedno osigurano mjesto u Skupštini, dok će dodatna mesta zavisiti od glasova na izborima.


Radio Slobodna Evropa