U nemirnom pograničnom području Kine policija je ubila sedam muslimana za koje je danas zvanično rečeno da su bili teroristi.

Policija je pucala tokom racije na skrovište muslimana kod grada Hotana gdje su, kako je objavljeno, bila dvojica koje je otela "nasilna teroristička grupa".

U tom okršaju je poginulo sedam muslimana, četvorica su ranjena i još četvorica uhapšena, a dva taoca su oslobođena. U akciji je poginuo jedan policajac, a jedan je ranjen. Lokalna vlast je za otmičare i njihove taoce rekla da su Ujguri, starosjedeoci uglavnom muslimanske vjere.

Ujguri su ogorčeni vladavinom kineske većine i prilivom Kineza u njihov kraj zbog čega povremeno ima nasilja. Separatizam jača, a neki od Ujgura se zalažu za oružanu pobunu. Ekstremisti imaju logore za obuku preko granice, u Avganistanu i Pakistanu.

Kina odgovara policijskim mjerama, uz racije i ograničenja praktikovanja islama što još više otuđuje Ujgure i povećava napetost. Okolina Hotana je poprište separatističkih sukoba više od decenije.

Grupa Ujgura je jula upala u policijsku stanicu, uzela četiri taoca i ubila četvoricu, a policija je u akciji oslobađanja ubila 14 Ujgura.