Preregistracija vozila na Kosovu produžena je do daljnjeg, a svi koji su položili vozački ispit nakon 1999. godine mogu da izvade kosovske vozačke dozvole, kazao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić.

“Prije par nedjelja doneli smo odluku da svi koji su položili nakon 1999. godine mogu da izvade kosovsku vozačku dozvolu. Dakle na osnovu original vozačke dozvole koja se donosi na uvid, kosovske lične karte i potvrde o plaćenoj taksi od 15 eura, to je moguće uraditi“, rekao je Rašić.

Rašić je kazao da će danas usvojiti uredbu o tome da se građanima prilikom vađenja novih vozačkih dozvola ne oduzimaju stare, već da se dokumentacija izdata od strane srpskih institucija samo pokaže na uvid.
 
„Problem sa kojim se suočavaju građani, jeste da se od njih traži da predaju original vozačke dozvole međutim danas će se donijeti odluka kojom ćemo regulisati ovaj problem. To znači da će se vozačke dozvole pokazivati samo na uvid, ne i oduzimati“, kazao je Rašić.
 
Rašić je najavio da će sutra biti donijeta i odluka o produženju preregistracije.
 
"Već sutra ćemo imati odluku koja će se odnositi na produženje preregistracije vozila sa starih jugoslovenskih tablica na nove kosovske tablice. Sutra će stupiti na snagu i važiće do daljnjeg dok se ne donese nova odluka. Što znači pratićemo situaciju na terenu, koliko je vozila registrovano i koliko tek treba da se retgistruje, a građani će biti unaprijed obavješteni o prestanku preregistracije vozila“, rekao je Rašić.

Zamjenik ministra unutršnjih poslova je takođe naglasio da su srpske vozačke dozvole i dalje važeće kao i stare jugoslovenske tablice.