Komandant KFOR-a, njemački general Erhard Drewes izjavio je da se nada da će rezultat dijaloga između Prištine i Beograda uskoro biti implementiran, kako bi se omogućio lakši život ljudima na terenu jer su oni najviše pretrpeli.
Ocjenjujući da je situacija na sjeveru Kosova ostala stabilna uprkos izazovima, Drewes je u intervjuu za današnje beogradske "Večernje Novosti" istakao da se ipak nada da će trud svih političkih aktera dati rezultate.

"Mislim da će biti potrebno vrijeme i težak rad, ali se istovremeno nadam da će obje strane raditi zajedno i efikasno za dobrobit svih ljudi koji žive na Kosovu", kazao je Drewes.

Na primjedbu da stanovništvo na sjeveru Kosova smatra da pripada državi Srbiji, a ne državi Kosovo, Drewes je odgovorio da "KFOR u ovom političkom pitanju nema poziciju".

On je dodao da su "zahtjevi i pritužbe zbog historije ponekad legitimni, ali ne pomažu nikome" i da je "Kosovo dom mnogih zajednica, a Srbi su dio toga".

Na podsjećanje da Srbi sa sjevera Kosova ističu da barikade nisu uperene protiv vojnika KFOR-a, već protiv kosovskih carinskih službenika i predstavnika EULEX-a, Drewes je odgovorio da su odluke o blokadi puta za njega neprihvatljive i da se postavlja pitanje njihove legitimnosti.

"Zaustavljanje EULEX-a, evropske misije za vladavinu prava, KFOR-u nije prihvatljivo. Sloboda kretanja je cilj naše misije i mi nećemo prihvatiti bilo koji drugi ishod. Blokiranje saobraćaja nije održivo stanje na terenu", kazao je Drewes.