Tri od četiri ilegalne opštine na sjeveru Kosova, čije institucije funkcionišu kao dio Srbije, a koje Priština i Brisel, u skladu sa Rezolucijom 1244 smatraju nelegalnim paralelnim institucijama, donijele su u srijedu odluke o raspisivanju referenduma 14. i 15.  februara sa pitanjem "da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

Zvanični Beograd poručuje da nije vrijeme za takvo izjašnjavanje, da je to politički avanturizam sa neizvesnim posljedicama. Kakvi su instrumenti u rukama Beograda ako zaista želi da spriječi dalju radikalizaciju na sjeveru Kosova u vrijeme kada se sa Prištinom vodi dijalog?

"Odbornici su donijeli odluku da referendum bude održan 14. i 15. februara 2012. godine a referendumsko pitanje biće ’Da li prihvatate institucije takozvane države Kosovo’. Nakon ovog referenduma biće potpuno jasno svima, i Albancima i međunarodnoj zajednici da Srbi sa sjevera Kosova neće prihvatiti da žive u nezavisnom Kosovu", rekao je za RSE takozvani predsjednik Opštine Mitrovica Krstimir Pantić, koji je inače član Srpske napredne stranke.

Branko Ninić, takozvani predsjednik Opštine Leposavić, inače iz Tadićeve Demokratske stranke je jedini čelnik opštine sa sjevera Kosova koji se protivi ideji o refrendumu.

„Ja lično ću pokušati da objasnim da nije dobro ovog momenta održavati referendum“, navodi Ninić.

Ninić kaže da je sve to stranačka igra onih partija koje se protive ulasku Srbije u EU.

Kakav je stav Beograda? Oliver Ivanović, državni sekretar u takozvanom Ministarstvu za Kosovo ne kaže da je referendum besmislen, već da takve poteze treba dogovarati sa Beogradom.

„Svaki ovaj referendum izvuče dosta naroda na ulicu, a to znači crpljenje narodne energije. Istovremeno dovodi do posrednih zaključaka u međunarodnoj zajednici što svakako nije dobro i može dovesti Vladu Srbije u neugodnu situaciju. Umjesto toga, ja sam sugerisao predsjednicima opština da se usredsrede na bolju komunikaciju sa predstavnicima Vlade kako bi i takve akcije dogovarali i koordinirali i birali vrijeme za takvo nešto“, rekao je Ivanović za RSE.

/Slobodna Evropa/