Kosovo ne isključuje mogućnost da i građanima Srbije koji ulaze na Kosovo postavljaju probne tablice od papira. To im omogućuje i Sporazum o slobodnom kretanju postignut 2. jula ove godine u Bruxellesu.

Ministar unutarnjih poslova, Bajram Rexhepi izjavio je u utorak da takvu odluku treba prvo donijeti Vlada. To nije konačna odluka, ali nije isključio tu mogućnost.

"To moramo sada razmatrati. U sporazumu postoji klauzula da se i Kosovu omogućava da preduzme recipročne mjere. Do sada nema takve odluke. Ukoliko se bude donijela onda će ona biti sprovedena", rekao je ministar Unutrašnjih poslova za list "Koha Ditore".

Sporazum između Kosova i Srbije, koja ne dopušta ulazak na srpsku teritoriju sa registarskim tablicama RKS, takođe daje mogućnost i Kosovu da uvede reciprocitet za vozila sa tablicama Srbije iako je njima dosada bilo slobodno dopušteno da uđu na Kosovo. To se događa i dogodiće se zbog toga što je stavka o reciprocitetu uključena u sporazum.

Dan nakon početka provedbe sporazuma, on je ocjenio da se on sprovodi bez problema. Tehnički problemi, prema njegovim riječima, nastaju ali se nada da će u budućnosti oni biti rješeni i samim ulaskom Evropke Unije. Ovaj problem bi se mogao pojaviti najviše kod Kosovara koji teritoriju Srbije koriste za putovanje ka Evropi.