Ambasador Španije u Republici Srbiji Injigo de Palasio Espanja vjeruje da će ocjena MSP-a otvoriti šansu za novi dijalog, napredak  kojim bi se pronašlo prihvatljivo rješenje za pitanje Kosova.

"Španija se u potpunosti slaže da savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje se očekuje do ljeta, pruža važnu priliku za ponovno pokretanje dijaloga, što nam svima može pomoći da pronađemo funkcionalno, održivo i obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje Kosova koje je, po našem mišljenju, i dalje nerješeno", rekao je De Palasio.

Na pitanje da li je realno očekivati da vlasti na Kosovu prihvate takav dijalog, Palasio je kazao da je pitanje statusa veoma "širok pojam".

"Vjerujem da bi bilo u interesu svih da se riješi pitanje punopravnog članstva Kosova u međunarodnoj zajednici, što danas nije slučaj, jer Kosovo nije članica UN, ima teškoće da se integriše u regionalne organizacije, a priznala ga je otprilike trećina međunarodne zajednice. Bilo bi u interesu Kosova da traži put i način kako da se dođe do rješenja", rekao je ambasador.

De Palasio, čija je zemlja predsedavajuća EU, dodao je da je "važno da između Prištine i Beograda postoji dogovor da se zajedno okrenu budućnosti".

Prema riječima španskog ambasadora, rješenje kosovskog pitanja Srbiji nije uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali bi se moglo otvoriti u nekoj od kasnijih faza tokom pregovora o članstvu.

"Vjerujem da bi Srbija mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU i da istovremeno zadrži drugačiji stav u odnosnu na pravni status Kosova", rekao je on.