Mafijaško ubistvo. Najpoznatiji sindikalni vođa u SAD Jimmy Hoffa, koji je nestao 1975, zacementiran u upravnoj zgradi "General Motorsa" u Detroitu, tvrdi njegov vozač..

Nestanak Jamesa Riddlea zvanog Jimmy Hoffa, jednog od najpoznatijih sindikalnih vođa u SAD, 30. jula 1975, bila je jedna od najvećih misterija moderne Amerike. Sada, poslije 36 godina, njegov službeni vozač tvrdi da je Hoffa završio u temelju upravne zgrade „General Motorsa“ (GM) u Detroitu.

Vozač Marvin Elkind navodi da su vođu sindikata Teamstersa ubili mafijaši i njegovo tijelo zacementirali u zgradi " Renaissance Center-a" u Detroitu, Michigan, sjedištu GM, koje je tada bilo u izgradnji.

"Ubili su ga njegovi ljudi" - kaže Elkind u knjizi Adrian Humphreys "The Weasel: A Double Life in the Mob".

Ubili ga njegovi

Ova zapanjujuća tvrdnja došla je 36 godina nakon što je Hoffa, koji je predvodio sindikat punih 13 godina, nestao prilikom odlaska na sastanak s dvojicom njemu vrlo dobro znanih mafijaša, Anthony Provenzanom i Tony Jackom, čije je pravo ime Anthony Giacalone.

Elkind pojašnjava da je tokom sindikalnog okupljanja Teamstersa 1985. bio u grupi ljudi ispred pomenutog centra.

"Tony Jack je klimnuo prema temelju zgrade i rekao: „Recite dobro jutro Jimmyju Hoffy" - tvrdi Elkind, koji je opisao ubrzanu gradnju centra nakon nestanka Hoffe.

Zavjet ćutanja

Elkind, iako je bio službeni vozač Hoffe, bavio se i uterivanjem dugova, boksom, a radio je i kao policijski doušnik. Na otkrivanje priče pristao je kad mu je policija zaprijetila da će ga u suprotnom optužiti za saradnju s mafijom.

Hogfa je proglašen mrtvim 30. jula 1982. Njegov prestup u očima mafije bio je u tome što je prekršio zavjet ćutanja. Naredba da se članovi pritaje, koju su porodice uputile poslije posljednjeg rata, ugrozio je brbljivi šef sindikata.

Tokom njegove vladavine broj članova povećao se na 1,5 miliona radnika, čime je postao najveći sindikat u SAD.

Nixon ga pustio iz zatvora

Hoffa je 1964. bio osuđen na 13 godina zatvora za prijetnje poroti, pokušaj podmićivanja i proneveru. U zatvor je otišao 1967, a izašao 1971, kad je dao ostavku na mjesto šefa sindikata, u skladu s dogovorom s tadašnjim predsjednikom Richrdom Nixonom. Predsjednik Nixon uspio je da spriječi Hoffu da se vrati na čelo sindikata, a nakon toga je nestao.