U tekstu samog dogovora postignutog u Briselu navodi se kako će obje strane učiniti sve kako bi se što prije omogućilo nesmetano putovanje građanima uz korišćenje ličnih karti i vozačkih dozvola koje izdaju "obje strane".

Kako prenosi Radio KIM, u izvještaju pregovoračkog tima za dijalog sa institucijama Kosova o rundi dijaloga održanoj 2.9.2011. i dogovorima postignutim tom prilikom, stoji kako je Kosovo insistirala na simbolima državnosti ne samo na pečatu već i na pratećoj dokumentaciji, tako da je zahtjev kosovske strane bio usmjeren ka upotrebi naziva Carina Republike Kosovo kao i upotrebi grba i drugih državnih obilježja.

Srpskoj strani je, prema, izvještaju, tokom pregovora otežavajuću okolnost predstavljao stav UNMIK-a da je pečat sa natpisom "Kosovska carina" u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, kao i napeta situacija na sjeveru Kosova izazvana uvođenjem embarga na uvoz srpske robe i pokušajem zauzimanja prelaza Jarinje i Brnjak koje su izvele specijalne jedinice KPS.

Prema prijedlogu medijatora, pregovarački tim Beograda prihvatio je upotrebu pečata sa natpisom "Kosovska carina", kao i to da se sva ostala prateća dokumentacija i komunikacija biti u skladu sa ovakvim načinom upotrebe pečata.

Što se tiče katastra i katastarske evidencije, u izvještaju se navodi kako je pregovarački tim Beograda izbjegao zahtjeve za predavanje originalne dokumentacije Kosovu, koja je na pritisak medijatora prihvatila predaju overenih kopija, kao i međusobnu razmjenu dokumentacije. Ovim je, na osnovu izvještaja, postignut cilj pregovaračkog tima Beograda, a to je usklađivanje dokumentacije radi spriječavanja zloupotreba i omogućavanja ostvarivanja prava građanima.

U tekstu dogovora stoji da će za sporove biti "nadliježni neki mehanizam za donošenje sudskih odluka na Kosovu".

Gotovo istovetne konstatacije nalaze se u dijelu izvještaja koji se odnosi na matične knjige, uz istovetno napominjanje, kao i u slučaju katastra, potrebe stvaranja jedinstvene i pouzdane matične službe na Kosovu.

Što se tiče slobode kretanja, navedeno je da je srpska strana insistirala na tretmanu kosovskih dokumenta kakav je od strane onih država koje nisu priznale Kosovo kao i da je vodila obzira i o mogućnosti ugrožavanja statusa Republike Srbije kao države na beloj Šengen listi, dok je Kosovo insistiralo na priznavanju svojih putnih isprava.

U tekstu samog dogovora se navodi kako će obje strane učiniti sve kako bi se što prije omogućilo nesmetano putovanje građanima uz korišćenje ličnih karti i vozačkih dozvola koje izdaju "obje strane".

Na planu dijela pregovora o elektrosnabdijevanju i telekomunikacijama konstatovano je da za sada nema napretka.