Besnik Berisha je video svojega šofera koji je u ponedjeljak pokrio registarske tablice RKS jednim bijelim papirom. Preko njega su dolazile tablice od papira sa četiri "S" Republike Srbije.
Saglasnost za pokrivanje tablica RKS je uslov i za visoke zvaničnike Republike Kosova koji žele ući u Srbiju. Besnik Berisha je jedan od njih. U svojstvu direktora Departmanta za izradu dokumenata u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova on je u ponedjlejka prije podne pošao u Niš kako bi predstavljao kosovku tehničku delegaciju na razgovore sa srpskom. Morao je provjeriti provedbu sporazuma postignutog u Bruxellesu prije mjesec dana.

"Skini sve tablice!", naredio je kosovskom šoferu jedan trbušasti srpski policajac, koji je držao kalašnjikov o ramenu.

"Ne mogu ih ukloniti. Mogu li ih pokriti papirom", zamolio je šofer kosovske delegacije.

"Može", odogovrio je policajac osorno.

Nakon jednog sata službeno vozilo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Kosova nije bilo isto kao ranije. Jedna probna registarska tablica je bila ispred a jedna iza. Na mjesto inicijala države Kosovo - RKS bilo je onih srpskih - SRB. Umjesto grba Kosova bio je samo srpki krst sa četiri "S", "Samo sloga Srbina spašava".

Novinari lista "Koha ditore" su u ponedjeljak putovali do Kuršumlije u Srbiji. Na putevima je bilo malo automobila. Većina njih je bilo policijskih i kamiona sa srpskom robom koji su se uputili put Kosova.