Premijer Kosova Hashim Thaçi, iako ima najveću kuću od svih javnih dužnosnika Kosova, sa oko hiljadu kvadratnim metara, ne nalazi se na "Top listi" 10 najbolje plaćenih ljudi koji rade u državnim institucijama.

Bazirajući se na listu plata visokih zvaničnika ključnih institucija na Kosovu, koje je list "Zëri" imao u posjedu, on je na trinaestom mjestu. Najbolje plaćeni dužnosnik je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja i dalje živi u iznajmljenom stanu pod kirijom.
 
Bazirajući se na listu i na osnovu koeficijenta plate od 15.44, Atifete Jahjaga ima najveću platu iz budžeta Kosova koja iznosi 2.837 eura i živi kao podstanar u naselju Sunčani breg, objavio je danas dnevnik "Zëri".

Na drugom mjestu po visini plate je izvršni direktor Kosovske agencije za privatizaciju Shelzen Luka koji prima 2.653 eura, a njegov zamjenik ima platu 2.520 eura.

Mjesečni honorar predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasniqija  je  2.325 eura, a iza njega je predsjedavajući regulatornog tijela za energiju sa 1.955 eura.

Među najplaćenijim rukovodiocima kosovskih institucija je i direktor Kosovske antikorupcijske agencije, pa predsjednik Ustavnog suda Kosova.

Direktor regulatornog tijela za telekomunikacije ima lična primanja od 1.600 eura, dok članovi upravnog odbora primaju po 1.495 eura.

Ne zaostaju mnogo ni poslanici Skupštine Kosova koji  imaju osnovicu plate od 1.488 eura. Zavisno od učešća i angažovanja u skupštinskim komisijama i odborima, oni dobijaju i dodatak od 400 eura.

Veću platu od premijera Kosova ima i generalni direktor policije, koji prima 1.483 eura.

Premijer Kosova Hashim Thaçi Tači ima platu 1.443 eura, zamjenici premijera primaju po 1.356 eura, dok ministri primaju po 1.271 eura.

Ministarsku platu imaju i sudije Vrhovnog suda i predsjednici Okružnih sudova na Kosovu.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova je na platnom spisku EULEX-a i ne zna se tačan iznos njegove plate.