Na Kosovu, od mina i drugih neeksplodiranih naprava, nakon rata je poginulo 114 osoba i 448 je zadobilo tjelesne povrede.

Podatke je danas objavilo Ministarstvo Kosovskih sigurnosnih snaga, prema kojem je ove godine Kompanija za razminiranje je očistila preko 420 hiljada kvadratnih metara površine minskih polja i pronašla 990 mina, kasetnih bombi i drugih naprava, posebno u regionu Prizrena, Kosova polja, Đakovice, Uroševca, Suva Reke, Dragaša i Štimlja, gdje su istraživali na opasnim područjima gdje postoje neeksplodirane naprave.

Ova akcija je završena za ovu godinu, zbog početka zimske sezone, a nastaviće se početkom marta 2012. godine.

Članovi Kompanije za Razminiranje Civilne odbrambene regimente BSK-a, nakon ljetne sezone na terenuu, od kraja novembra počeli su sa predavanjima u osnovnim i srednjim školama, o povećanju svijesti kod učenika oko rizika od mina i drugih neeksplodirajućih naprava.

Tokom ove godine, Kompanija za Razminiranje BSK-a bila je angažirana i na uklanjanju eksplozivnih neeksplodiranih naprava (EOD). Timovi su na dužnosti 24 sata dnevno, u pripravnosti da odgovore na pozive institucija i pojedinaca, u slučaju pronalaska eneksplodiranih naprava.