Policije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i BiH u kordiniranoj akciji privele članove kriminalnih grupa osumnjičene za ilegalnu proizvodnju i promet narkoticima.

U zajedničkoj akciji policija Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i BiH, a u vezi sa sprečavanjem organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama uhapšeno je 57 osoba.

Nakon šestomjesečne istrage, u akciji kodnog naziva „Trio” do 14 sati u ponedjeljak policija je privela osobe u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za koje se sumnja da su dio organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu narkoticima.

Uhapšeni su državljani BiH, Crne Gore i Hrvatske, a ova grupa je vršila neovlašteni međunarodni promet  droge, prvenstveno marihuane - „skank“, s područja Albanije, preko Crne Gore, na teritoriju BiH, a zatim je distribuirala na teritoriju Hrvatske.

Portparolka MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja precizirala je za Fenu da je na ovom području policija lišila slobode sedam osoba. U Federaciji Bosne i Hercegovine uhapšeno je šest osoba, u Crnoj Gori 17, dok je ranije, tokom provođenja ove akcije policija RS-a slobode lišila još sedam osoba s područja tog entiteta, a crnogorska policija još 20 u toj državi.

U RS-u je akciju vodila Jedinica za borbu protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije MUP-a RS-a pod nadzorom Tužilaštva BiH, a na području FBiH pretrese je vodila SIPA.

Crnogorska policija uhapsila je tokom noći oko 20 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa opojne droge, prenosi Srna.

Najviše uhapšenih iz Nikšića

Akcija je izvedena po nalogu specijalnog tužioca Crne Gore Đurđine Ivanović, a najviše uhapšenih je iz Nikšića, navodi se u saopćenju Uprave policije Crne Gore.

Zaplijenjeno je ukupno oko 367 kilograma skanka - u ponedjeljak 17 kilograma, a u ranijoj fazi 350 kilograma skanka.

Hrvatska policija je u dva navrata zaplijenila ukupno 30 kilograma marihuane na području Istre i Makarske, izjavila je za Hinu Aleksandra Ljuba, glasnogovornica MUP-a Republike Hrvatske.

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedjeljak da Srbija daje oprativnu logistiku, odnosno podatke neophodne za uspješno sprovođenje akcije, ali da na teritoriji Srbije, kako je napomenuo, nije bilo hapšenja.

Jasmin Ahić, docent na Fakultetu za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu, kazao je za Al Jazeeru da je ovo izuzetno važna akcija, "prvenstveno zbog prekogranične saradnje, a imajući u obzir vrlo specifično sigurnosno stanje u regionu“.

Ahić je kazao kako policija mora biti korak ispred kriminalaca "jer su oni veoma umreženi i oni ne poznaju nikakvu vrstu granice ni regulative osim onih koje sami postave“.

Ahić je kazao kako negativna ekonomska predviđanja za 2012. godinu predstavljaju dodatnu prepreku borcima protiv kriminaliteta, te dodao da je nastavak saradnje regionalnih policijskih agencija prijeko potreban.

Al Jazeera