Činjenica da će ljudi sada moći da putuju slobodno na ili kroz teritoriju druge strane je dobra vijest za sve, poručio je danas posrednik Evropske unije u pregovorima Prištine i Beograda Robert Cooper, ukazujući na potrebu da sve barikade bezuslovno budu uklonjene.

"Ovo je upravo razlog zašto je dijalog pokrenut – da bi se poboljšao život ljudi. Pored toga, sloboda kretanja je jedan od osnovnih principa EU, tako da koraci u smijeru ostvarenja slobode kretanja čine Balkan u cjelini više evropskom oblašću", ocjenio je Cooper u pisanoj izjavi. To će, naglasio je, koristiti svima koji vide svoju budućnost u EU.
 
Sporazum predviđa da će građani moći da putuju na ili preko teritorije druge strane uz ličnu kartu, a na prelazu će dobiti ulazno-izlazni dokument.

U početnom periodu, prelazi Jarinje, Merdare i Mučibaba će biti otvoreni za prelazak po ovom novom sistemu, a aranžman će postepeno početi da se primenjuje i na svim ostalim prelazima.

Automobili sa tablicama Srbije koje su izdate osobama koje žive u Srbiji, kao i automobili sa KS tablicama izdatim na Kosovu, moći će da prelaze slobodno na teritoriju druge strane i da kroz nju prolaze.

Na obje strane će na prelazima biti ustanovljen sistem naplate osiguranja za vozila, a osobama koje upravljaju vozilima sa RKS tablicama na prelazima će se izdavati privremene tablice.

"U ovom kontekstu, EU još jednom ističe potrebu da sve barikade budu bezuslovno uklonjene i da se to odnosi na svakoga", navodi se u izjavi Coopera.