Otac i majka ga već bili ožalili! Amerikanac - medicinsko čudo. Sam Schmidt (21), student iz američke države Arizona, probudio se iz kome samo nekoliko sati prije nego što su ljekari nameravali da isključe aparate koji su ga održavali u životu i doniraju njegove organe drugim pacijentima.

Pošto su vjerovali da je njegov mozak nakon dvomjesečne kome mrtav, porodica je odlučila da da pristanak za doniranje njegovih organa. Sam se, međutim, čudom probudio samo nekoliko sati prije nego što su isključili aparate koji su ga održavali u životu.

Schmidt je 19. oktobra doživeo tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su život izgubili njegov prijatelj i cimer, a on zadobio teške povrijede mozga. Ljekari u lokalnoj bolnici u Tussonu bili su nemoćni, pa je transportovan u Institut za neurologiju u Phoenixu.

Poslije samo nekoliko dana i ljekari u ovoj ustanovi digli su ruke od mladića i dogovorili se s roditeljima o donaciji njegovih organa. Nakon što je o svemu bilo odlučeno, Sam je, kad su njegovi roditelji ušli u sobu da se oproste s njim, podigao dva prsta!

„Ovo je čudo. Zaista, nisam mogla da dobijem lepši poklon za Božić“, ushićeno je rekla Samova majka Susan Regan (59).

„Preživeli smo pravi pakao. Bili smo kao na rolerkosteru. Planirali smo sahranu našeg djeteta, a onda nas je Bog pogledao“, kaže otac John Schmidt.
 
Sam sada hoda uz pomoć medicinskog osoblja i svakog dana sve bolje priča. Ljekari vjeruju da će se Sam potpuno oporaviti.



Ljekar: Šokiran sam!

Samov lekar, ugledni neurohirurg Dr. Robert Spetzler, kaže da je oporavak njegovog pacijenta pravo čudo.

„Potpuno sam šokiran njegovim oporavkom za tako kratko vrijeme. Ovo je zaista nevjerovatno ako se uzme u obzir to da su povrijede bile skoro smrtonosne“.

► Sam Schmidt je 19. oktobra doživeo tešku saobraćajnu nesreću
► Zadobio gotovo smrtonosne povrijede mozga
► Nije čudo samo to što je preživeo, već i što je normalan