Nenad i Saša Rašić primali platu u Vladi Kosova i iz Srbije dobijali i naknadu za nezaposlene od 11.000 dinara (oko 110 eura)... Bestidno!

Osim zamjenika premijera Kosova i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića, koji je pored plate od kosovske administracije primao i platu iz Srbije, kao portir SC "Boro i Ramiz" u Prištini, novac iz Beograda uzimali su i ministar rada i socijalnog staranja Nenad Rašić i njegov brat Saša, koji je na funkciji zamjenika ministra policije!

"Za razliku od Petrovića, ova dvojica Srba u kosovskoj vladi primali su nadoknade za privremenu nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje", otkrivaju beogradski mediji.

Prema Uredbi Vlade Srbije, pravo na privremenu naknadu imaju ljudi koji su bez svoje krivice ostali bez ikakvih prihoda.

"Nenad i Saša Ristić ranije su koristili tu mogućnost. Primali su takozvani kosovski minimalac u iznosu od 11.000 dinara. Njih dvojica su sada zaposleni u kosovskim institucijama, što nisu na vrijeme prijavili iako su bili obavezni da to učine u roku od pet dana od trenutka kad su imenovani na ove funkcije", pišu mediji.

Takozvani ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže da je ovo „živa istina, koja ne smije da se dešava“.

"Uvek sam se zalagao da sav novac koji ide na Kosovo bude pod jednom institucijom koja bi ga kontrolisala. Ovako, nema odgovornosti za ovaj slučaj, ali ni za druge. Stalno istražujemo i obavještavamo nadliježne organe. Ovo ne smije da se dešava", podvlači Bogdanović.

Nenad Rašić, ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Kosova, juče se nije javljao na pozive srbijanski medija.
 
Godišnje uzimao 17.900 eura!

Prema podacima kosovske Agencije za borbu protiv korupcije, Nenad Rašić prijavio je kuću od 270 kvm i stan od 57 kvadrata, poljoprivredno zemljište, automobil, godišnju platu od 13.000 eura, godišnju naknadu Zavoda za zapošljavanje od 1.300 eura i platu iz biznisa u iznosu od 3.600 eura.
Imovinska karta Saše Rašića nije dostupna javnosti.