Danas se počinje primjenjivati sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, postignut na pregovorima u Bruxellesu. Prema njemu, građani Kosova mogu ulaziti u Srbiju sa ličnim kartama koje je izdala Republike Kosovo.

Problema s ulaskom u Srbiju ne bi trebali imati ni vlasnici vozila s oznakom Republika Kosovo.

Njima će se na graničnim prijelazima izdavati probne tablice po cijeni od tri hiljade dinara uz naplatu osiguranja od 500 dinara po danu provedenom u Srbiji.

Taj dogovor za sada ne vrijedi za granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koje još blokiraju lokalni Srbi sa sjevera Kosova.

Mediji, pozivajući se na Administrativno vijeće kosovskog osiguravajućeg ureda, navode kako će se na graničnim prijelazima prema Kosovu od danas naplaćivati osiguranje u iznosu od 60 eura za vozila iz Srbije, a osiguranje će vrijediti 15 dana.

Na odluku o naplaćivanju osiguranja za vozila koja prelaze granicu između Srbije i Kosova reagirali su Albanci iz Preševske doline s juga Srbije (opšine Preševo, Bujanovac i Medveđe) koji smatraju da je za njih naplata osiguranja za vozila nepodnošljiva zbog svakodnevnog odlaska na Kosovo i natrag.