Turski premijer poručio Nicolasu Sarkozyju da, ukoliko ne zna da li je Francuska počinila genocid u Alžiru, pita svog oca Pala Sarkozyja, koji je bio legionar u toj zemlji 40-tih godina.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je  francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da igra na kartu "mržnje prema muslimanima i Turcima" uoči predsjedničkih izbora 2012.

"Glasanje za zakon o negiranju genocida u Francuskoj, gdje živi oko pet miliona muslimana, jasno pokazuje da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dostigli opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi", rekao je turski premijer danas na konferenciji za novinare u Istanbulu.

"Procjenjuje se da su Francuzi pobili 15 posto alžirskog stanovništva od 1945. Riječ je o genocidu", rekao je, govoreći o nasilju počinjenom tokom borbe za nezavisnost Alžira od 1945. do 1962.

Teška kriza

On je poručio Sarkozyju da, ukoliko on ne zna da li je u Alžiru bio genocid, može pitati svog oca Pala Sarkozyja koji je bio legionar u Alžiru 40-tih godina.

"Siguran sam da Pal Sarkozy ima mnogo toga da ispriča svom sinu o masakru koji su Francuzi počinili u Alžiru", dodao je turski premijer.

Odnosi Francuske i Turske zapali su u tešku krizu koja bi mogla potrajati nakon što je donji dom francuskog parlamenta usvojio prijedlog zakona o kažnjavanju negiranja armenskog genocida, zbog čega je Ankara prekinula svu političku i vojnu suradnju s Parizom, pišu u petak novinske agencije.

Da bi zakon konačno bio prihvaćen, mora ga potvrditi i francuski Senat, a datum glasanja još nije utvrđen.

Komentirajući žestoke reakcije Ankare, Sarkozy je u petak pozvao Tursku da poštuje tuđa uvjerenja.

"Poštujem uvjerenja naših turskih prijatelja, to je velika zemlja, velika civilizacija, oni moraju poštivati naša", rekao je Sarkozy novinarima u Pragu, na pogrebu bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela.

"Rasistički prijedlog zakona"

Erdogan je francuski prijedlog zakona u četvrtak ocijenio rasističkim, diskriminacijskim i ksenofobičnim.

Otkazao je sve političke, ekonomske i vojne sastanke s Francuskom, povukao turskog ambasadora iz Pariza Tahsina Burcuoglua na konsultacije, te najavio da će zabraniti svim francuskim ratnim avionima slijetanje na turske aerodrome, a ratnim brodovima pristajanje u turskim lukama.

Trgovinske sankcije nije, međutim, spomenuo.

"Alžirci su kolektivno gorjeli u pećima. Nemilosrdno su bili mučeni", rekao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izrazio je u četvrtak navečer "žaljenje" zbog turskih odluka i pozvao Ankaru da ne "pretjeruje".

Francuski ambasador u Ankari neće biti povučen na konsultacije, no trenutno se nalazi na praznicima u Francuskoj, dodao je Juppe.

Zastupnici francuske Narodne skupštine u četvrtak su usvojili prijedlog kojim se javno negiranje genocida, uključivo genocida nad Armenima (1915.-1917.), kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do godine dana i novčanom kaznom od  45.000 eura.

Dosad je Francuska  kažnjavala samo negiranje genocida nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Francuska je genocidom proglasila smrt 1,5 miliona Armena 1915.-1917., za što je bilo odgovorno tadašnje Osmansko carstvo.

Turska priznaje da je tada ubijeno do pola miliona Armena, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i smatra ih žrtvama Prvog svjetskog rata.

Izvor: Aljazeera