Ministrica za evropske integracije u Vladi Kosova, Vlora Çitaku izjavila je u četvrtak da će Kosovo u poređenju sa državama u regionu u rekordnom roku ispuniti kriterijume za ukidanje viza.

“Mi smo djelimično ispunili kriterijume i ako ovako nastavimo, onda ćemo u rekordnom roku ispuniti sve kriterijume. Ukoliko je Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini trebalo godinu i po do dvije da ispune te kriterijume, ubjeđena sam da smo u stanju da to učinimo mnogo brže”, kazala je Çitaku za KosovaTimes.net, ali nije željela dati tačan datum kada bi taj proce mogao biti završen.

Glavni izazov u procesu vizne liberalizacije za Kosovo je, prema riječima Čitakuove borba protiv ilegalne migracije i azilanata.

“Trebamo otvoreno reći građanima da nema azila za državljane Republike Kosovo. Države Evropske unije otvorile su vrata za naše građane u teškim godinama, ali je period za azil sada okončan. Rješenje problema građani treba da potraže na Kosovu zajedno sa svojim institucijama, a ne preko azila”, poručila je Çitaku.

Ocjenjujući dosadašnji rad u ovom procesu veoma uspješnim ona je rekal da je veoma važna evropska perspektiva Kosova koja je do ove godine bila samo puka apstrakcija.

"Sada je to dibilo konkretnu formu putem ponude koju je Evropska unija usvojila za Kosovo. Tu su pregovori oko trgovinskih  odnosa, početak dijaloga za liberalizaciju viza sredinom januara i druge", nagalsila ne Çitaku.

Prema njenim riječima sada je veoma važno da Institucije Kosova očuvaju dinamiku kojom su dosada radili oko ciljeva koji nas povezuju sa evropskom agendom, na način da što je prije moguće građani Kosova dobiju mogućnost da budu dio Evrope unutar EU.