Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga će ubuduće biti na čelu Savjeta za borbu protiv korupcije umjesto premijera Hashima Thaçija.

Jahjaga će preuzeti formiranje saveta, čime se, kako navodi štampa, potiskuje kosovski premijer zbog neuspjeha njegove operativne grupe, koja se do sada bavila tim poslom.

Premijer  Kosova je ranije izjavio da će njegova politika imati nultu toleranciju za korupciju i u tu svrhu je i formirao Task force, ali pozitivnih rezultata nije bilo, pišu listovi "Koha ditore" i "Zëri".

Neuspjeh Thaçijeve operacije, posebno u slučaju guvernera, i mogući neuspeh EULEX-a u misiji sprovođenja vladavine prava može dovesti i do promjene domaćih ali i međunarodnih zvaničnika u borbi protiv krupcije, navode mediji.

Oni komentarišu da Amerikanci definitivno žele da dobiju primat u borbi protiv korupcije na Kosovu, zbog čega je i predsjednica Jahjaga preuzela inicijativu za formiranje savjeta za borbu protiv korupcije.

Izvori navode da ova inicijativa ima punu podršku SAD, što je potvrđeno tokom nedavne posete Jahjage Sjedinjenim Državama.

Kako se dalje navodi, zemlje koje podržavaju Kosovo razočarane su dosadašnjom borbom protiv korupcije, koju je vodio kosovski premijer, a domaći ali i međunarodni izvori su naveli da su se te zemlje prećutno saglasile da ubuduće na čelu tima bude Jahjaga.

Jahjaga će u tom pravcu imati veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, čiji će uticaj biti veći i na EULEX.

Portparolka Misije EU Irina Gudeljević u izjavi za dnevnik "Koha ditore", podržala je u ime misije, inicijativu predsjednice Jahjage o formiranju savjeta.