Govoreći o idejama za usvajanje Ahtisarijevog "plana plus", Petrović je istakao da Ahtisarijev plan nije idealan, ali da je svjestan realnosti da je to "šansa koja se ne smije propustiti".

"U prilici smo da vidimo proces decentralizacije i proces formiranja novih opština sa srpskom većinom na jugu Kosova. Ta činjenica sama po sebi puno govori. Nije dovoljno samo formirati opštine, već poslije na osnovu toga raditi na poboljšanju života i to je jedna utakmica u kojoj važnu ulogu igraju građani. Potrebno je da graćani koji žive na sjeveru budu pravilno informisani o tom procesu", istakao je on.

Prema riječima Petrovića, građani na sjeveru Kosova, prije svega srpske nacionalnosti, treba da budu pravilno informisani i da znaju šta se dešava "u opštinama sa srpskom većinom na jugu Kosova, koje mogu da budu primjer za sjever".

Petrović, koji je i ministar za lokalnu samoupravu, kazao je da će glavni fokus strategije biti ekonomski razvoj ovog dijela Kosova i istakao da će partneri za njenu primjenu na prvom mjestu biti sami građani.

"Strategija za sjever je prije svega u okviru plana Martija Ahtisarija. Ona se prvenstveno fokusira na ekonomski razvoj sjevera", rekao je Petrović i dodao da je prosto neprihvatljivo da se pitanje sjevera i decentralizacije toliko politizuje.

"U prilici sam da vidim koliko građani na sjeveru gube investicije, ne samo od Vlade Kosova već i od međunarodne zajednice i potrebno je da na taj način mobilišemo sredstva za naše građane na sjeveru, kako bi realizovali projekte", naveo je on.