Dok srbijanski vladini zvaničnici ne daju nikakve komentare o hapšenju dvojice braće osumnjičene za organizaciju napada na KFOR na sjeveru Kosova, opozicija u Srbiji smatra da taj potez predstavlja početak raspuštanja tamošnjih srbijanskih institucija.

Hapšenje Zvonka i Žarka Veselinovića u utorak (20. decembra) na planini Kopaonik u Srbiji privuklo je veliku pažnju u srbijanskoj javnosti.

Njih dvojicu KFOR je identificirao kao organizatore nereda na prijelazu Jarinje i u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova, u kojima je ranjeno i povrijeđeno na desetine Srba i vojnika KFOR-a.

Komandant KFOR-a, general-major Erhard Drews iz Njemačke, konkretno je izjavio da je 31-godišnji Zvonko Veselinović organizirao okršaje na prijelazu Jarinje 27. septembra, dok je njegov 36-godišnji brat Žarko bio na čelu napadača na KFOR u selu Jagnjenica narednog dana.

Ubrzano su narasle špekulacije u javnosti o tome da li će i kako ta hapšenja utjecati na barikade kosovskih Srba i da li je srbijanska policija postupala pod pritiskom od strane zapadnih zemalja.

Srbijanska štampa povezala je Zvonka sa švercom nafte na sjeveru Kosova, dok su ga neki mediji povezali s utjecajnim albanskim grupama koje se bave drogama. Mediji također tvrde da je Veselinović platio jednom broju Srba da stražare na barikadama, što je u konačnici služilo njegovim navodnim kriminalnim poduhvatima.

Međutim, ni EULEX ni srbijanska policija nisu javno optužili braću Veselinović. Njih dvojica živjeli su prije hapšenja otvoreno u centru sjeverne Mitrovice.

Policija je doduše objavila kratko saopćenje u kom se kaže da je Zvonko optužen za posjedovanje i trgovinu oružjem. Žarko je optužen za navođenje na zloupotrebu službene dužnosti, ali nije naveden nijedan konkretan slučaj.

Policija nije ništa saopćila povodom optužbi vezanih za događanja na Kosovu.

Novinska agencija Tanjug navodi izvore iz takozvanog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koji kažu da Veselinović vjerovatno nije uhapšen vezano za dešavanja na Kosovu, jer srbijanska policija nema ovlasti za vršenje istrage o njima.

KFOR i EULEX odbili su dati ikakve komentare, pa zbog toga razlog tih hapšenja u ovoj fazi nije jasan.

Stav srbijanskih vlasti i KFOR-a potpirio je špekulacije u javnosti i doveo do dodatnih podjela na političkoj sceni u Srbiji.

Čelnik Srpskog nacionalnog vijeća za sjeverno Kosovo Milan Ivanović okarakterizirao je ta hapšenja kao politički akt do koga je došlo zbog zapadnog pritiska.

"Niko nema ništa protiv borbe s kriminalom, ali braća Veselinovići uhapšeni su samo par dana nakon što ih je KFOR optužio za nasilje. Osim što su uhapšeni baš u to vrijeme, sumnju izaziva i krajnje kratko saopćenje za štampu o tome za šta su njih obojica optuženi," izjavio je Ivanović za SETimes.

Lider opozicije Tomislav Nikolić pozvao je da se taj slučaj pojasni.

"Ako je u pitanju čisti kriminal, sigurno ga [Zvonka] niko neće braniti, ali ako je razlog taj što je on izgradio dvije alternativne ceste putem kojih su se Srbi četiri mjeseca hranili, onda je to delikatna stvar i izgleda kao početak raspuštanja srbijanskih institucija, to jest, predaje Kosova", izjavio je Nikolić.

Vladini zvaničnici izjavili su da ne žele ništa komentirati, rekavši da je taj predmet sad stvar policije i sudova.

Međutim, Aleksandar Jugović, parlamentarac iz redova Srpskog pokreta obnove u okviru vladajuće koalicije, izjavio je da to hapšenje pokazuje da niko nije iznad zakona.

"Sad bi trebalo također istražiti ko je odgovoran za nasilje na Kosovu, koje je nanijelo veliku štetu interesima Srbije. Trebalo bi istražiti i to zašto KFOR optužuje određene pojedince," izjavio je Jugović za SETimes.

Srbi sa sjevera Kosova kažu da to dešavanje neće imati presudnog utjecaja na sudbinu barikada koje su podigli u julu, u pokušaju da spriječe raspoređivanje kosovskih carinika na prijelaze sa Srbijom.

"Veselinović je u velikoj mjeri doprinio održavanju barikada tokom proteklih mjeseci, i njegovo hapšenje možda će u jednoj mjeri otežati poziciju Srba na sjeveru. Međutim, Veselinović nije igrao ključnu ulogu na barikadama, pa će one preživjeti i bez njega. Pravi problem je da li ovo hapšenje pokazuje kako Srbija pušta Kosovo niz vodu," izjavio je stanovnik Kosova Milan Ivanović.

Miloš Z., jedan od Srba na barikadama, kaže da će cestovne blokade ostati dok god bude razloga za njih.

"Mi nismo postavili barikade zbog Veselinovića, tako da ih zbog njega nećemo ni uklanjati. Naš stav je jasan: mi ne želimo živjeti u državi Kosovo, nego u državi Srbiji," izjavio je Miloš za SETimes.