Njemačka nema ništa protiv da Srbija nakon ukidanja paralelnih institucija na sjeveru Kosova i dalje finansira obrazovanje i zdravstvo, kaže ambasador Ernst Reichel.

Njemački amabasador na Kosovu je precizirao da njegova zemlja ostaje pri stavu da je ukidanje paralelnih insitucija neophodno, ali to ne znači da Srbija ne može da i dalje finansira obrazovni i zdravstveni sistem u djelovima gdje srpska zajednica čini većinu, poručio je Reichel. On kaže da je to u skladu sa Ahtisarijevim planom.

“Finansiranje obrazovanja i zdravstva jedan je od važnih ustupaka Ahtisarijevog plana, pa ni mi nemamo ništa protiv toga, pod uslovom da se, kao što je planom i predviđeno, odvija transparentno i uz poštovanje kosovskih institucija”, rekao je on.

Podsjećajući šta je njemačka kancelarka Angela Merkel ljetos poručila zvaničnicima u Beogradu, ambasador Reichel je istakao da “razgrađivanje paralelnih struktura mora da bude postepeni proces, ali da je jasno da u tom pravcu moraju da budu preduzeti konkretni koraci prije nego što Evropska unija Srbiji dodjeli status kandidata”.

“To nije nešto što sad ja ovde govorim već, relativno doslovno rečeno, ono što je savezna kancelarka rekla u avgustu”, naglasio je on.

Ahtisarijev plan, prema njegovim riječima, najbolje je rješenje za probleme sa kojima se suočavaju obje strane.

“Preporučujem da se Ahtisarijev plan ne demonizuje, već da se precizno pogleda šta u njemu piše i ako se to učini, može da se ustanovi da sadrži veoma velikodušnu regulativu za situaciju nacionalinih manjina, a posebno Srba na Kosovu. Ako se podsjetimo kako je nastao Ahtisarijev plan, uvidećemo da je izrađen sa ciljem da bude prihvatljiv za Srbe i za Srbiju. To je bio prijedlog tadašnjeg generalnog sekretara UN koji, nažalost, Beogad na kraju nije prihvatio, iako je Srbija prije samog iznošenja tog prijedloga bila konsultovana", istakao je ambasador Reichel prilikom susreta sa novinarima iz Srbije i sa Kosova u Prištini.