Kosovo bi moglo odrediti referentne cijene i nad proizvodima iz Albanije ukoliko zvanična Tirana ne ukine referencu na porez za proizvode sa Kosova, prema sporazumu postignutom u junu 2011. godine.

Takva odluka može biti preduzeta od strane ministra trgovine i industrije, Mimoze Kusari-Lila, jer prema njezinim riječima, Albanija je prekršila dogovor postignut s Kosovom oko uklanjanja referentnih cijena za proizvode sa Kosova, kao što su krompir, mlijeko, vino, i dr ...

Iz tog razloga, Kusari-Lila je uputila pismo Vladi Albanije oko uklanjanja nekoliko mjera koje se traže od strane Carine Albanije a u suprotnom uvešće referentne cijene, prenosi TCH.

Sporazum o uklanjanju referentnih cijena je postignut u junu ove godine nakon nekoliko sastanaka na ministarskom nivou, ali Carina Albanije traži cijenu od 18 centi za krompir proizveden na Kosovu kao i izvozne kvote za vino.

"Obe ove odluke od strane Albanije su u suprotnosti s sporazumom postignutim sa premiejrom Berishom u mejsecu junu oko ujedinjenja fiskalnih procedura između Kosova i Albanije. Ukoliko Albanija ne ukine referentne takse onda ćemo uvesti recipročne mjere".

Upitana je li ovo jedna recipročna mjera, o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo govorilo, ministrica Kusari - Lila je rekla da je to mjera koja se preduzima kako bis e zaštitili kosovski proizvodi.