Kosovska energetska korporacija je putem saopštenja objasnila da se nijedan dug koji potrošači imaju prema njima neće oprostiti. Potrošači koji imaju dugovanja će neprestano biti subjekti isključenja. Ovo je sadašnja situacija i tako će ostati i nakon privatizacije Distribucije KEK-a.
Bilo je špekulacija u medijima da će u slučaju privatizacije KEK-a sva dugovanja kompaniji biti oproštena. Ovo definitivno nije tačno, stoji u saopštenju. Činjenice koje se trebaju razjasniti su:

"- Stanje duga na računu svakog potrošača nikako se neće promjeniti u slučaju prodaje Distribucije,

- Investitoru će se od strane Vlade ponuditi stimulacija da prikupi dugovanja od svakog potrošača. Ova stimulacija će se odraziti na to da novi investitor bude još efikasniji u isključivanju potrošača koji ne plaćaju svoje dugove i biće isključeni sve dok ne izmire svoje dugove,

- U međuvremenu, KEK će i dalje nastaviti da isključuje potrošače koji ne plaćaju svoje račune.

- Jasno je da potrošači trebaju da plaćaju električnu energiju koju koriste svakog mjeseca kao i to da plaćaju više sume novca ukoliko imaju ranija dugovanja. Ukoliko to ne urade onda će biti isključeni iz sistema snabdijevanja električnom energijom.

-KEK treba da sve potrošače tretira jednako. Oni potrošači koji redovno plaćaju električnu energiju će imati redovno snabdjevanje, a oni koji ne plaćaju će biti isključeni", stoji na kraju saopštenja KEK-a.