Tjelohranitelji, ljudi najbliži premijeru, zamjenicima premijera i ministrima, krše zakon uvijek kada uđu u državne institucije. Ne skidaju oružje sa pojasa iako je zabranjeno da s njim uđu u institucije. Izvori iz policije su izjavili za list Koha ditore da tjelohranitelji visokih dužnosnika koriste svoje VIP kartice kako ne bi podlijegli kontroli.

Koristeći "ilegalne" puteve tjelohranitelji su prouzročili i incident. Posljednji slučaj se desio prije nekoliko dana kada je nekoliko metara blizu Kancelarije premijera bio ispaljen metak. Metak je bio ispaljen od strane Besarta Metaja, rođenog 1988. godine iz Đakovice koji je zadužen za sigurnost ministra za ekonomski razvoj, Besima Beqaja. Oružje koje je on nosio, ali koje je dato jednom od njegovih kolega umalo da nije uzrokovao ljudske žrtve kada je ispaljen metak slučajno.

Nakon pucnja odmah je jedan dio kabineta izašao pošto premijer Thaçi nije bio u svojoj kancelariji a šef Kabineta premijera, Abelard Tahiri zatražio od policije da se ne pročuje. Nad Metajem je podignuta kaznena prijava.