Njemačka kancelarka Angela Merkel je prilikom posjete Kosovu pozvala Albance da se bore protiv korupcije, "ponašaju odgovorno" i da ne "podgrjevaju tenzije", međutim, njena glavna poruka bila je upućena Srbiji, ističe Gerard Gallucci, američki diplomata i bivši regionalni predstavnik u Mitrovici.

Kancelarka Merkel je, kako ističe Gallucci, jasno istakla da je za Njemačku nemoguće da Srbija uđe u Evropsku uniju ukoliko ne "preda" Kosovo.

Merkelova nije rekla da Srbija mora da prizna Kosovo, međutim uslovi koje je pomenula jednaki su potpunom srpskom povlačenju sa Kosova, piše Gallucci u tekstu objavljenom na sajtu "Transkonflikt".

Njemačka traži da sve barikade budu uklonjene, da se riješi pitanje regulisanja trgovine i zajednička "granična" kontrola kao i ukidanje svih srpskih "paralelnih" lokalnih institucija na sjeveru - uključujući opštine, sudove i škole.

Gallucci ističe da je poruka Merkelove Albancima na Kosovu da se ponašaju kako treba, a da će se za to vrijeme Njemačka, političkim i vojnim pritiskom na Beograd, pobrinuti za sjever Kosova.

Izgleda da jedino Njemačkoj nije problem da stavi Srbiju u situaciju da bira između predaje Kosova ili gubitka EU. Njemačka komanduje Unijom u ovom istorijskom trenutku, jer izgleda da samo Njemačka može da izvuče iz krize euro.

Istovremeno jasno je da Srbija ne može da ispuni uslove Merkelove, zaključuje Gallucci i dodaje - po pitanju "paralelnih institucija" Beograd je odgovorio da bi možda bilo bolje da ih prihvate međunarodne institucije obzirom da je praktično nemoguće zamisliti da one nestanu.

Pitanje je kako će kvintet reagovati tokom narednih sedmica i mjeseci, pošto već postaje jasno da barikade neće biti uklonjene bez dogovora o statusnoj neutralnosti Kfora i Eulexa a da srpske lokalne institucije na sjeveru neće biti ukinute u svakom slučaju.

"Da li će Sjedinjene Američke Države i Njemačka pojačati pritisak ili možda potražiti rješenje u upotrebi sile ili će ostaviti Srbiju (i Tadića) da se suše na grani EU? U svakom slučaju izgleda da Evropa dopušta Njemačkoj da je vodi u historijsku grešku tako što će ostaviti Srbiju izvan, umesto da je pusti unutra", zaključuje Gallucci.

Blic.rs