Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je juče u Prištini avgustovski spisak uslova koje Srbija treba da ispuni da bi dobila status kandidata. Potpuno je jasno da sa sadašnjom politikom “i EU i Kosovo” i finansiranjem opština na sjeveru Kosova u cilju “odbrane teritorijalnog integriteta“, Beograd neće moći da ispuni kancelarkine zahtjeve, pogotovo ne u tako kratkom roku, do marta. Srbiji, upozoravaju analitičari, prijeti zaostajanje u integracijama i, što je još gore, velika šteta privredi, piše Blic.


- U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmjenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu paralelne strukture - rekla je Merkelova poslije susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem na prištinskom aerodromu.

Merkelova je još jednom potvrdila uvjerenje da je “budućnost cijelog regiona u EU“ i dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je kosovskom premijeru prenela šta Priština treba da uradi. Nezavisnost Kosova je, prema njenim riječima, bio veliki korak, a sada kosovska strana mora djelovati odgovorno u smislu mirnog rješavanja svih problema. Bitno je da kosovske vlasti sarađuju sa Eulexom, i to ne samo na papiru, poručila je Merkelova.

Što se tiče situacije na sjeveru Kosova, potrebno je, kako je dodala, da se prije svega uspostave “razumni oblici“ odnosa.
 
Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Merkelova je istakla da je potrebno primjeniti dogovore i navela kao primjer zajedničku carinsku kontrolu, u čijem sprovođenju i kosovska strana treba da da svoj doprinos. Inače, glavni cilj njene posjete Kosovu bio je obilazak njemačkih vojnika koji su najbrojniji u sastavu Kfora.

- Pitanje je da li je Merkelova mislila na uslove za kandidaturu ili datum za počinjanje pregovora. Suština je da bi lestvica za Srbiju mogla biti podignuta i, kao što su mnogi upozoravali, da bi se moglo ići u pravcu objedinjavanja uslova. Berlin će sve više insistirati na suštini, a ne na formalnostima - komentariše za „Blic“ Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu, agencijske vijesti koje su govorile da je njemačka kancelarka “ukidanje paralelnih institucija“ vezala direktno za dobijanje statusa kandidata.

Beograd se često suviše vezuje za formalne uslove kako ih je definisala Evropska komisija i zamjera Briselu što se uslovi za Srbiju stalno menjaju, a poslednji put je “regionalno predstavljanje Kosova“ sa spiska za datum prebačeno na spisak za dobijanje kandidature. Izgleda da Berlin nema sluha za srpsko cjepidlačenje vezano za osnovni uslov “normalizacije odnosa sa Kosovom“ koji je ušao i u zaključke Evropskog savjeta 9. decembra. Ognjen Pribićević kaže da su uslovi koje je za razmatranje srpske kandidature postavio Evropski savet “tako široko postavljeni da ne znamo tačno kako bi se mogli tumačiti“.

- Ukoliko Srbija ne ispuni uslove poput “omogućavanja Eulexu i Kforu da ostvari pun mandat“ do marta, može se dogoditi da se i ne raspravlja o kandidaturi Srbije i pitanje je da li ćemo dobiti novi rok ili će se to prolongirati na duže vrijeme. U tom slučaju veliku štetu bi pretrpela privreda - upozorava Pribićević.

Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku smatra da izjavu Merkelove treba posmatrati u kontekstu “prijateljske posjete Prištini“ i ističe “da sa Njemačkom tačno znamo na čemu smo“. On kaže da u razmatranju kosovskog pitanja sa Njemačkom za Beograd sigurno postoji “neki prostor za fleksibilnost“, a to bi, po njemu, moglo da se ostvari kroz politički, a ne tehnički dijalog i pregovore o poboljšanju Ahtisarijevog plana.

- Merkelova ni u avgustu nije mislila da treba da se ukinu sve paralelne strukture, već je prije svega mislila na sud i MUP. Ako Srbija isklizne iz evropskog koloseka, EU neće moći da utiče na nju. To nije u interesu ni Beograda, ni Prištine, ni Berlina. Vjerujem da bi rješenje moglo biti u postizanju političkog sporazuma o planu „Ahtisari plus“, odnosno poboljšanju statusa autonomije sjevera Kosova. To bi isključilo podjelu Kosova, ali bi moglo da omogući meke granice i uspostavljanje dvojnih institucija Srbije na sjeveru - kaže Todorić za „Blic“.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio ocjenio je juče u Novom Sadu da veruje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. godine.