Zvonko Veselinović, koga je Kfor označio kao glavnog organizatora napada na pripadnike međunarodnih snaga na Jarinju i u Jagnjenici, uhapšen je u okolini Kopanika.


Po navodima beogradskih medija, uhapšen je i njegov brat Žarko, kao i još dva lica, i to kada je policija zaustavila automobil u kom su se nalazili.

Oni su prosleđeni istražnom sudiji u Kraljevo, a o hapšenju je obavješten i specijalni tužilac za organizovani kriminal.

RTS prenosi kako je u Ministarstvu za Kosovo navedeno da srpska policija nema nadležnost za istragu o događajima koji su se zbili na Kosovu. Nema pojašnjenja o tome vezano za koja djela se Veselinovići saslušavaju ali se precizira da su osumnjičeni za bavljenje kriminalnim aktivnostima.

Iz Kfora je saopšteno da su zadovoljni vješću o hapšenju braće Veselinović. Dodatne komentare nisu želeli da daju osim što je glasnogovornik Kfora Uve Novicki pojasnio je "da se ne radi o slučaju u nadležnosti Kfora".

Braću Veselinoviće komandant Kfor-a Erhard Drewes označio je kao glavne vinovinike nereda na Jarinju i u Jagnjenici, navodeći da o tome postoje i video snimci.

Zbog navoda o umješanosti u ilegalnu ekonomiju (prije sega šverc nafte), organizovanje nasilja i nereda, te povezanosti sa ekstremnim političkim krugovima na sjeveru Kosova, Zvonko Veselinović u medijima je označavan i kao drugi Arkan.

Zbog nereda na Jarinju i u Jagnjenici EULEX je protiv njega pokrenuo istragu. Takođe, prošle sedmice je otkriveno da su Veselinovići do nedavno bili na platnom spisku kosovske Pošte. Naime, bili su angažovani na održavanju antena Pošte Kosova, postavljenih na sjevernom Kosovu.

Zvonko Veselinović se nedavno i lično obratio javnosti u jednom TV intervjuu, ali sa zamagljenim licem i izmenjenim glasom. Tvrdio je da optužbe protiv njega nisu tačne i da se stavlja na raspolaganje svima koji žele da ga ispitaju.


Radio Slobodna Evropa