Skupština Republike Kosova je sa 63 glasa za, 47 protiv i nijednim uzdržanim usvojila Zakon o budžetu Kosova za 2012. godinu.

Usvojeni nacrt budžeta od strane Skupštine Kosova za 2012. godinu je 1.5 milijardi eura. Opozija je glasala protiv i imala je rezervni nacrt budžeta, međutim njihov prijedlog nije dobio većinu.

Redovni budžetski prihodi za 2012. godinu procjenjuje se da budu milijardu i 361 milion eura, ili 4 posto više od redovnih budžetskih prihoda u 2011. godini.

Od ovih prihoda očekuje se da Carina Kosova prikupi 860 miliona, dok od ATK-a se očekuje 285 miliona eura.

"Nacrt zakona u budžetu Republike Kosova ne povređuje i ne ugrožava prava i interese nevećinskih zajednica što je bio pozitivan signal da i zastupnici iz bošnjačke zajednice a i ostalih zajednica podrže nacrt budžeta.

Neusvajanjem budžeta bila bi blokirana i izvršna i zakonodavna vlast a samim tim i  kompletan sistem ulaganja, razni projekti od ogromnog značaja za razvoj i nastavak infrastrukturne izgradnje, a ujedno i ulaganje u bošnjačkim sredinama", rekao je za naš portal Hamza Balje, zastupnik u Skupštini Kosova.

Skupština nastavlja sa radom na razmatranju drugih prijedloga projekta. Očekuje se da Skupština nastavi svoj rad sutra i prekosutra.