Ambasador Njemačke u Srbiji Wolfram Mass je na pitanje kako vidi rješenje za regionalno predstavljanje Kosova, rekao da je to lako rješiv problem. "Imam jednostavnu ideju. Stavite table sa imenom gdje piše ko su sve učesnici i problem je rješen. Postoji država Srbija i država Kosovo, i problem je rješen", rekao je on.

Mass je istakao da Njemačka ne namjerava da Srbiji nameće da Kosovo vidi kao nezavisnu državu, jer je to pitanje za Njemačku rješeno.

On je ocjenio da posjeta njemačke kancelarke Kosovu nije nikakav “signal”, već se radi o uobičajenom obilasku vojnika pred Božić.

"Ja mislim da postoji tendencija da se stvari tumače na različite načine. Ona je otišla u Prištinu nedjelju dana prije Božića, a ne dvije nedelje poslije odluke Evropskog savjeta da Srbiji ne dodeli status kandidata za članstvo u EU", kazao je Masa na za TV B92.

"Uobičajena je stvar da zvaničnici pokažu solidarnost prema svojim vojnicima u vrijeme praznike, kancelarka je već bila u Avganistanu i sad je logičan potez da ode i u Prištinu", istakao je on, dodajući da je kancelarka "iskoristila priliku" i sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem razgovarala o očekivanjima Njemačke od Vlade Kosova.

On je ukazao da Njemačka želi da se problemi na sjeveru Kosova riješe mirnim sredstvima i da Berlin podržava dijalog, što je, kako je dodao, Merkelova juče ukazala Hashimu Thaçiju.

"Merkelova je stavila do znanja da imamo visoka očekivanja od Vlade Kosova - da i oni podrže EULEX i KFOR i da, kad je riječ o Kosovu kao zemlji koja nastoji da se približi EU, imamo ista očekivanja razvoja kao i svake zemlje kojoj je cilj ulazak u EU", rekao je Mass.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da uradi da bi postala kandidat za prijem u EU, Mass je rekao da su zaključci Evropskog savjeta jasni.
 
"Uslovi su da već zaključeni sporazumi u dijalogu (Priština-Beograd) treba da se realizuju, da se očekuje da Srbija podrži EULEX i KFOR da obavljaju svoj posao na teritoriji Kosova", kazao je Mass.

Ambasador je istakao i dodao da je kancelarka jasno stavila do znanja Beogradu da Njemačka traži da se ukinu paralelne institucije na sjeveru Kosova.
"Ukidanje srpskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova, nije novi zahtjev Njemačke, već ga je Merkelelova iznela tokom posjete Beogradu u avgustu", podsjetio je Mass.
 
Kako je objasnio, u rezoluciji UN 1244 jasno piše da Kosovo neće biti pod upravom Beograda.
"Sasvim je jasno da to znači da srednjeročno i dugoročno strukture pod kontrolom Beograda nemaju mjesto na Kosovu", naveo je ambasador.

Iskustvo

On je naveo da njemačka država ima ogromna historijska iskustva sa nerješenim državnim granicama.

"Mi nikada nismo priznali DDR (Istočnu Njemačku), ali smo nasuprot tome imali milion međudržavnih ugovora, a oni su u Ujedinjenim nacijama sedeli bez ikakvih zvijezdica ili napomena pored imena", rekao je njemački ambasador.

Upravo zbog toga, smatra Mass, Njemačka je svijesna koliko je pitanje priznanja Kosova teško za Srbiju i neće da insistira na njemu.

"Mi upozoravamo da je to realnost i da morate naći način da živite pored Kosova", rekao je Mass i pozvao vlasti u Beogradu da postignu dogovor sa Prištinom u vezi regionalnog predstavljanja Kosova.

Konferencija

Ideju o održavanju međunarodne konferencije o Kosovu, sličnu Dejtonskoj konferecniji, Mass nije želeo da komentariše, već je samo istakao da aktuelni pregovarački proces funkcioniše. On je rekao da dijalog Prištine i Beograda pod pokroviteljstvom EU daje rezultate, i da "bi bio veoma neraspoložen za drugi format dijaloga".