Sigurnosna situacija ostaje nepromijenjena na sjeveru Kosova, zbog barikada koje se nalaze na putevim. Tako je u ponedjeljak izjavljeno na sastanku Odbora za sigurnost, koji je održan u okviru Uprave za zaštitu i spašavanje u Mitrovici. Zamjenik gradonačelnika, Riza Haziri izjavio je da se očekivalo da, nakon dogovora postignutog između Kosova i Srbije o integriranom upravljanju granicom, barikade na sjeveru budu uklonjene, prenosi Koha Ditore.

"Barikade na putevima na sjeveru, uključujući i urbani dio Mitrovice su ostale. Kao rezultat toga je da ljudi imaju velikih problema oko slobodnog kretanja", rekao je on. Haziri je naglasio da je situacija i dalje najgora u albanskim selima u opštini Leposavić.



"Oni od blokiranja magistralnog puta Mitrovica-Leposavić putuju preko jednog planinskog puta, koja kada se vrijeme uvijek pogorša on postaje neprohodan", objasnio je potpredsjednik Mitrovice, te dodao da bi sigurnosne vlasti trebale biti odlučnije oko uklanjanja tih prepreka na putevima kako bi se omogućila normalizacija života tamo.

"Ako se ista situacija nastavi, onda će ovo stanovništvo tokom zime ostati u potpunoj blokadi", rekao je Haziri, navodeći potrebu za intervencijom nadležnih organa kako bis e rješio problem neredovne isporuke električne energije za stanovnike Naselja Liječnika i jednog dijela Suhog dola.

"Stanovnici se žale da su radnici distribucije na sjeveru vršili isključenja električne energije a sve u cilju podizanja tenzija i u onako napetoj situaciji", izjavio je dalje Haziri. Dok je direktor Uprave za zaštitu i spašavanje, Behxhet Bala naveo zabrinutost stanovnika na sjeveru zbog čestih pucanja vatrenim oružjem. On je zatražio od od sigurnosnih struktura da preduzmu mjere i spriječe grupe koje uznemiravaju građane. Takođe je spomenuo i ruski konvoj pomoći koji je ušao na sjever prije nekoliko dana. On je rekao da je to više bio politički konvoj nego što je bio humanitarni, jer su im dopremljni alati koji pomažu stražarima na barikadama, kao što su agregati itd.

O mirnoj situaciju na sjeveru, ali pod tenzijama, govorili su i predstavnici Regionalnog direktorijata policije u Mitrovici.