EULEX nije u stanju da se na sjeveru Kosova slobodno kreće zbog odbijanja lokalnih Srba koji optužuju misiju "za pristrasnost nad zvaničnicima u Prištini". Šef EULEX-a Xavier Bout De Marnhac je izjavio da se na sjeveru Kosova moraju ukloniti barikade kako bi se uspostavila sloboda kretanja za sve. On je dodao da je to preduslov za vladavinu prava.

"Teško mi je da nađem izraz kako bih naglasio potrebu da se barikade na sjeveru Kosova moraju ukloniti i da treba da postoji stalan i bezuslovan pristup za sve uključujući EULEX i međunarodne organizacije", izjavio je De Marnhac u intervjuu portalu SETimes.

On je rekao da EULEX i KFOR nastavljaju blisku saradnju na dnevnom nivou i da je sloboda kretanja potrebna ne samo međunarodnim snagama već i građanima "kako bi normalno mogli da vode svoj svakodnevni život".

De Marnhac je izjavio da će "EULEX igrati ulogu vezanu za implementaciju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Međutim, precizna uloga biće definisana vremenom".

"Detalji implementacije biće dogovoreni između dvije strane. Uprkos tome, EULEX je spreman da pomogne oko ovog pitanja", istakao je on.

Govoreći o rasvetljivanju ratnih zločina na Kosovu, De Marnhac je istakao da u tome "postoji saradnja na dnevnoj bazi sa lokalnim kolegama, uključujući i vođenje istraga.

"Imali smo dobru saradnju sa kosovskim vlastima u implementaciji našeg mandata. Trebalo bi da pomenem i da se postupci vode protiv pojedinaca zbog krivičnih dijela koja su počinjena, a ne protiv grupa ili organizacija", napomenuo je šef EULEX-a.

"EULEX ima svoj program zaštite svjedoka, koji funkcioniše na Kosovu i šire. Čine ga policajci koji imaju znatno iskustvo na ovom vrlo osjetljivom i važnom polju. Ne mogu da ulazim u imena ili cifre, jer je upravo u tome suština - moraju ostati tajni, zarad bezbjednosti onih osoba koje prolaze kroz program kao i njihovih porodica. Međutim, mogu da kažem da je program testiran više puta i da su ga mnogi koristili i koriste ga. EULEX je razvio svoj program kako bi pomogao Kosovu da se nosi sa nekim od najtežih slučajeva koji predstavljaju najveći izazov“, istakao je on.

De Marnhac je izjavio da se EULEX na Kosovu bori i protiv korupcije na najvišem nivou, ali za to je potrebno vrijeme i strpljenje.

"EULEX će nastaviti da se bori protiv korupcije, da iznosi slučajeve pred sud na istrajan i odlučan način kako bi se taj problem suzbio što više. Postoji izvestan broj optužnica koje su podigli tužioci EULEX-a, a mnoge druge se očekuju", istakao je on.