Rat! Poslije odbijanja Londona da potpiše novi ugovor EU, francuski ministar finansija uporedio britansku ekonomiju s grčkom...

Poslije odbijanja Velike Britanije da potpiše novi ugovor EU koji treba da obezbjedi spas eurozone, francuski lideri iz dan u dan u javnosti upućuju žestoke prozivke i uvrede na račun zvaničnog Londona. Posljednja u nizu otrovnih strelica je izjava francuskog ministra finansija Fransoa Baroa, koji je rekao da je marginalizovana Britanija suočena s „veoma teškom ekonomskom situacijom“, poput one u Grčkoj!

"Britanija je u veoma lošem položaju, skoro da im se smiješi sudbina Grčke", rekao je Baroa.

On je samo jedan u nizu francuskih političara koje je razbesnela najava agencije za procjenu kreditnog rejtinga „Standard and purs“ da će sniziti rejting svih članica eurozone, pa i Francuske, ukoliko se odmah ne stabilizuje situacija sa eurom. Ulje na vatru dolio je britanski kancelar George Osborne rekavši da je upravo Francuska sljedeća zemlja u eurozoni koja bi mogla zapasti u dužničku krizu.

Ministar Baroa je na to uzvratio u francuskom parlamentu - da će Britanci zbog odbijanja premijera Davida Camerona da potpiše novi ugovor EU biti skrajnuti na marginu.

"To je veoma smio potez. Njih će istorija zapamtiti kao marginalce! - rekao je Baroa pred poslanicima.

Ostrvljanima dužan nije ostao ni Cristian Noe, guverner francuske banke, koji je rekao da se Britanija suočava s mnogo većim rastom javnog duga, većom inflacijom i manjim privrednim rastom od Francuske.

Sarkozy povukao nogu

Sve je započeo francuski predsednik Nicolas Sarkozy, koji je najpre na samitu EU u Briselu odbio da se rukuje s Davidom Cameronom, a potom ga nazvao tvrdoglavim balavcem koji samo gleda svoj interes.