Zamjenik premijera Kosova Slobodan Petrović najavio je da će Vladi Kosova početkom 2012. uputiti nacrt plana za formiranje opštine na sjeveru Mitrovice.

"Već početkom naredne godine u januaru, biće gotov nacrt plana koji ćemo proslijediti Vladi na razmatranje. Do sada smo imali mnogo planova koji su se sprovodili i nisu se sprovodili, ali ovo će biti konkretan plan, koji će biti usredsređen na sjever, ali sa jednakim angažovanjima i južno od Ibra", rekao je Petrović.

On je rekao da će plan biti u skladu sa Ahtisarijevim planom koji predviđa da se na teritoriji opštine Mitrovica formiraju dvije opštine: Sjeverna i Južna Mitrovica, sa određenim opštinskim granicama.

Taj plan, takođe, predviđa i zajedničko rukovodstvo Sjeverne i Južne Mitrovice, koje će razvijati funkcionalnu saradnju u okviru svojih nadležnosti, prema sporazumu samih opština.

Prema paketu, zajedničko rukovodstvo će biti sastavljeno od 11 članova, od kojih opštine biraju po pet članova, a rukovodstvom će predsjedavati jedan međunarodni predstavnik koga će birati Međunarodna civilna kancelarija.