Dvije partije koje su nekada bile zajedno u vladi, PDK i LDK opet su sa međusobnim usaglašenim stavovima, ovoga puta ne oko ulaska u zajedničku vladu, nego kako bi pobjedili na narednim izborima. I naravno kako bi ostvarili konkretne rezultate, oni su započeli od preprema infrastrukture, postavljajući "pouzdane" ljude u glavnu ustanovu koja je zadužena za organizaciju izbora - Centralnu izbornu Komisiju.

I, naravno, kako bi se postigla konkretni rezultati, oni su počeli pripreme infrastrukture, stavljanje ljudi na "pouzdani" u glavnom ustanova koja se bavi organizacijom izbora - Središnje izborno povjerenstvo.

Izvori lista "Zëri" unutar CIK-a su potvrdili da na mjesto načelnika Sekretarijata Centralne izborne Komisije, dvije najveće stranke u zemlji, PDK i LDK, kao i predsjednica CIK-a, Vladete Daka su imenovali za vršioca dužnosti, Miradije Mavriqi, koja je na ovoj poziciji zamjenila Xhemaja Peçanina.

Prema izvorima lista, članovi Centralne izborne komisije na zatvorenoj sjednici koja je održana prošle sedmice razriješili su sa dužnosti načelnika Sekretarijata CIK-a, Xhemajla Peçanina i imenovali za vršioca dužnosti Miradije Mavriqi, koja je do tada bila šef Kancelarije za registraciju političkih partija.

CIK je na ovom sastanku, međutim, Xhemajla Peçanina imenovao za pravnog službenika.

Ove "rokade" u najvišem organu za organizaciju izbora je potvrdio i član CIK-a iz redova Pokreta "Samoopredjeljenje", Alban Krasniqi koji je optužio PDK i LDK za uzurpaciju i politizaciju Sekretarijata CIK-a...