Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton pozvala je tokom razgovora sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom ljude na Kosovu, posebno na sjeveru, da međusobno sarađuju i da što prije dođe do integracije svih građana u kosovsku državu, objavljeno je danas na sajtu State departmenta.

Clintonova i Jahjagova sastale su se juče u Vašingtonu i potpisale Sporazum o zaštiti i očuvanju kulturne baštine na Kosovu.

"Od suštinskog značaja je da dok Kosovo gradi pluralističko društvo, zemlju koja će garantovati jednaka prava svim svojim građanima, sva ova mjesta budu očuvana u ime ljudi na Kosovu i Balkanu, kao i svih drugih širom svijeta koji imaju slično nasleđe", istakla je CKlintonova.
 
Predsjednica Kosova je ukazala da je potpisivanje Sporazuma o očuvanju i zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu dokaz snažnih odnosa i čvrstog prijateljstva Prištine i Vašingtona, koji je, kako je dodala, najveći saveznik Kosova.

"Kosovo je nova država sa dugom historijom. Mi imamo bogato kulturno nasleđe koje je preživelo vjekove. Ta prošlost, izražena u arhitektonskom blagu, crkvama i vjerskim spomenicima, svjedoči o našem vjekovnom zajedničkom životu i činjenici da se kulturno nasleđe svih nas tretira kao zajednička vrijednost", poručila je ona.

Atifete Jahjaga otputovala je 9. decembra u desetodnevnu posjetu SAD, na poziv Hillary Clinton.