Približavanje kraja godine se vraća kroz bilborde, ali i izloge trgovinskih centara koji svojim "obmanjujućim" ponudama o sniženju cijena do 80 posto.

No, u većini slučajeva cijene izloženih proizvoda se povećavaju i po nekoliko puta u odnosu na one koje su imali, pogotovo nekoliko dana prije novogodišnjih praznika.

Tokom prošle sedmice, ali i ove na desetine različitih proizvoda su izbačena na tržište na prodaju s popustima i za više od 50 posto, ali u većini slučajeva ti proizvodi nisu ni bili na tržištu, ili reklamne cijene nisu niti blizu onima koji su na tržištu.

Građani, ali i predstavnici poslovnih firmi u zemlji kažu da "obmanjujuće ponude" uvije dolaze na kraju godine, ili nekoliko dana prije praznika kada se povećava kupovna moć.

B.F. građanka Prištine, kaže da je razočarana ponudom koju je tokom vikenda prezentovao "Albi Mall" u Prištini.

Prema njezinim riječima, u brošuri je reklamirano da ukoliko kupite jednuboju za kosu, jednu imate gratis, ali u realnosti ponuda nije bila takva.

"U brošuri je reklamirano da ukoliko kupite jedan proizvod koji je koštao nešto manje od tri eura, jedan imate gratis, ali kada sam otišla u market reklamirani proizvod je imao cijenu od preko 6 eura, ali isto sa njim nije dolazio drugi", rekla je ona.

Prema njezinim riječima, iste ponude na kraju godine takoreći ima u svim trgovinskim centrima Kosova.

No, s druge strane predstavnici firmi u zemlji kažu da lažne ponude su postale trend od strane različitih biznisa koji djeluju u našoj zemlji.

Safet Gërxhaliu iz Privredne komore Kosova priznaje da je većina prezentiranih ponuda obmanjujuća.

On kaže da se takvo što događa zbog toga što institucije u zemlji nemaju kontrolu koa bi bila potrebna.

Prema njegovim riječima, odugovlačeća fiskalizacija omogućava mnogih firmama da nastave sa obmanjujućim ponudama.

"Država PDV sakuplja na granici, a ne unutar, i to je glavni problem. U drugim zemljama, posebice na kraju godine, smanjenje cijena ima mnogo", rekao je on.

Čak i Selatin Kaçaniku, iz Udruženja za zaštitu proizvođača kazao je da približavanje kraja godine je povećao obmanjujuće ponude koje daju različite firme.

"Komapnija 'Albi'  preko brošura reklamira da ko kupi dva kilograma pomarandži dobija jedan kilogram banana. Ali na kraju izlazi da građanin ne da dobija banane gratis već ih plaća više nego što je njihova cijena na tržištu", kazao je on.

Prema njegovim riječima, inspektorat Ministarstva trgovine treba se probuditi i kazniti prijevare prema građanima Kosova.